Acasă Stil de Viață UN STIL DE VIAȚĂ ACTIV SCADE RISCUL DE APARIȚIE A DEMENȚEI

UN STIL DE VIAȚĂ ACTIV SCADE RISCUL DE APARIȚIE A DEMENȚEI

65
0
(c) Shutterstock / LightField Studios

Obținerea unei forme fizice bune reduce riscul de a dezvolta demență. Această concluzie a fost trasă în urma unuia dintre cele mai ample studii în care a fost testată teoria.

Edward Zamrini și colegii acestuia din cadrul Universității George Washington din Washington DC au studiat legătura dintre fitness-ul cardiovascular și demență în cazul unui grup de peste 650.000 de oameni care au servit anterior în armata SUA.

Deși în urma mai multor studii s-a descoperit faptul că o formă fizică mai bună este corelată cu un risc mai mic de apariție a demenței, Zamrini a declarat că aceste studii au avut eșantion de dimensiuni mici iar participanții nu au fost urmăriți pe o perioadă suficient de lungă.

La începutul studiului, participanții aveau o vârstă medie de 61 de ani. Aceștia au fost urmăriți pe o perioadă de aproximativ 8,8 ani. În acest timp, 44.105 dintre ei au fost diagnosticați cu demență.

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri de dimensiuni egale, în funcție de performanța lor în cadrul unui test pe o bandă de alergare, care a fost efectuat la începutul studiului și care măsoară cantitatea de oxigen folosită în timpul exercițiilor.

Echipa a descoperit faptul că o persoană aflată în grupul cel mai puțin apt și-ar reduce riscul de a dezvolta demență cu 13% dacă ar ajunge în penultimul grup în ceea ce privește performanța sportivă. Dacă s-ar alătura grupului cel mai apt, riscul de a dezvolta demență ar putea fi redus cu 33%.

Deși majoritatea oamenilor din studiu erau bărbați, în urma unui test statistic asupra rezultatelor celor 36.000 de femei participante nu a fost observată nicio diferență între genuri.

Cu toate acestea, este posibil ca rezultatele să fi fost afectate de faptul că participanții erau veterani ai armatei. Persoanele din acest grup sunt mai susceptibile în dezvoltarea unei tulburări de stres posttraumatic sau a unei leziuni cerebrale traumatice, care poate exacerba simptomele de demență.

În ciuda faptului că studiul a inclus doar persoane care nu au prezentat niciun simptom explicit de demență la început, unele persoane cu demență nu au simptome la începutul stării lor, astfel încât unii participanți ar putea să fi început să dezvolte demență înainte de a lua parte la studiu.

„Ar putea exista mai multe moduri prin care îmbunătățirea stării fizice poate proteja împotriva demenței, precum îmbunătățirea fluxului de sânge către creier și creșterea conectivității dintre neuroni. De asemenea, un stil de viață activ este corelat cu risc mai mic de anxietate, depresie și alți factori de risc pentru boli cronice”,  declarat Zamrini.

Zamrini va prezenta rezultatele în cadrul reuniunii anuale a Academiei Americane de Neurologie din Seattle, care va avea loc în luna aprilie 2022. În continuare, echipa intenționează să identifice biomarkeri care pot lega fitness-ul cardiovascular de riscul de dezvoltare a demenței.

„Această lucrare este o demonstrație clară a efectului treptat al fitness-ului asupra riscului de apariție a demenței. Exercițiile fizice pot stimula producerea unei proteine de​​numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este esențială pentru capacitatea oamenilor de a învăța și de a reține informații”, a declarat Ozioma Okonkwo din cadrul Universității din Wisconsin-Madison.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.