Acasă Planeta Pământ EFECTUL EVOLUȚIEI ANIMALELOR DIN OCEANE ASUPRA MANTALEI PĂMÂNTULUI

EFECTUL EVOLUȚIEI ANIMALELOR DIN OCEANE ASUPRA MANTALEI PĂMÂNTULUI

82
0
(c) dotted zebra/Alamy

Apariția formelor de viață în oceane, care a avut loc în urmă cu peste 500 de milioane de ani, a schimbat planeta. În prezent, s-a descoperit faptul că efectele acelei explozii evolutive s-au propagat pe mii de kilometri în interiorul Pământului.

„Putem lega un eveniment major, care are loc la suprafața Pământului, cu o schimbare fundamentală în adâncul planetei”, a declarat Andrea Giuliani din cadrul ETH Zurich din Elveția.

În timpul „exploziei cambriene”, despre care se crede că a început în urmă cu aproximativ 541 de milioane de ani, a evoluat o gamă uriașă de animale. În timp ce unele animale au existat probabil înainte de acest eveniment, în cadrul exploziei cambriene s-au dezvoltat multe grupuri familiare, precum artropodele (care includ insecte și păianjeni) și animale vertebrate.

În prezent, Giuliani și colegii săi sunt de părere că au dovezi ale faptului că explozia cambriană a avut efecte asupra mantalei Pământului.

Echipa a studiat o serie de roci denumite kimberlite, care provin din adâncul planetei. „Dacă analizăm kimberlilele, putem obține informații mai precise cu privire la compoziția mantalei Pământului decât cele obținute prin analizarea altor magme (roci topite care s-au răcit )”, a declarat Giuliani.

Ei au analizat 144 de kimberlile și roci înrudite din 60 de locații din întreaga lume. Echipa a analizat amestecul de diferite tipuri sau izotopi de carbon din fiecare rocă. Cele mai comune două forme sunt carbon-12 și carbon-13. În general, organismele vii absorb izotopul carbon-12.

Echipa lui Giuilani a descoperit faptul că nivelurile de carbon-12 au crescut în kimberlitele cu o vechime mai mică de 250 de milioane de ani, probabil din cauza cantității uriașe de materie organică care au fost îngropată în sedimentele de pe fundul mării în timpul exploziei cambriene.

O parte din acest material a fost ulterior transportat în adâncul Pământului prin mișcarea plăcilor tectonice, care pot fi forțate în jos printr-un proces denumit subducție.

Pentru ca acest material să călătorească la suprafață și să formeze roci precum kimberlitul este nevoie de foarte mult timp. „Timpul minim este de aproximativ 250 de milioane de ani. Noi suntem de părere că în urmă cu mai mult de 550 de milioane de ani a fost depusă o cantitate foarte redusă de materie organică, ceea ce face explozia cambriană să fie singura sursă plauzibilă de carbon organic”, a declarat Giuliani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.