Acasă Știri MATERIALUL DE CAMUFLAJ REALIZAT DIN SPUMĂ DE ALGE ȘI SCOARȚĂ DE COPAC

MATERIALUL DE CAMUFLAJ REALIZAT DIN SPUMĂ DE ALGE ȘI SCOARȚĂ DE COPAC

85
0
(c) Laaksonen etal. (2022)

Materialul de camuflaj realizat din spumă biodegradabilă de alge și celuloză derivată din pulpă de lemn sau scoarță de copac ar putea face obiectele din păduri dificil de observat în lumină vizibilă și infraroșie.

Deoarece camerele cu spectru complet pot detecta o gamă largă de lungimi de undă ale luminii, un material de camuflaj care să ascundă obiecte doar în partea vizibilă a spectrului nu mai este o opțiune viabilă.

Päivi Laaksonen și colegii acesteia din cadrul Universității de Științe Aplicate Häme, Finlanda, au combinat proprietățile izolante ale unei spume pe bază de celuloză cu proprietățile vizuale ale microalgelor și ale pulpei de lemn sau ale scoarței de copac pentru a crea un material camuflaj de culoare verde și maro. Nu numai că nuanțele sale se îmbină cu acelea regăsite într-o pădure, dar materialul eliberează o cantitate mai mică de căldură. Astfel, acesta nu poate fi observat nici de un detector termic, care funcționează în spectrul infraroșu.

„Ne-am dorit să creăm un material similar cu blana unui urs polar. Inițial, am dezvoltat un material foarte poros, care avea o izolare termică foarte bună, după care am adăugat… coloranți naturali și pigmenți de origine biologică”, a declarat Laaksonen.

Pentru a realiza spuma, Laaksonen și echipa ei au trecut o pulpă de mesteacăn printr-o serie de camere de înaltă presiune pentru a extrage nanofibrele de celuloză. După aceea, cercetătorii au amestecat aceste fibre cu apă cu un colorant și au folosit o pompă de înaltă presiune pentru a produce o spumă.

Camuflarea obiectelor folosind nuanțele de verde regăsite în natură este dificilă din cauza faptului că acestea au la bază clorofila, care este instabilă odată ce este recoltată din plante. „Dacă încercăm să extragem clorofila verde din frunze proaspete sau alte plante, aceasta își pierde culoarea foarte, foarte repede”, a declarat Laaksonen.

În schimb, echipa a folosit clorofila extrasă dintr-o microalgă vie, denumită Chlorella vulgaris, care a dat spumei o culoare verde stabilă, care se potrivea cu unele nuanțe regăsite în pădure.

Chiar și în aceste condiții, culoarea algei nu se potrivea foarte bine cu mediul, posibil din cauza suprareprezentării unei nuanțe de verde. Laaksonen și echipa ei au compensat acest lucru folosind o a doua spumă, care conținea pulpă sau material derivat din scoarță și care oferea o nuanță maro de pădure.

De asemenea, microalgele par să facă spuma mai stabilă pe o perioadă de 2 ore. Totuși, durata de viață a spumei nu a fost măsurată. Laaksonen a declarat faptul că aceasta ar trebui să reziste mai mult pentru scenariile din lumea reală.

Deși materialul a fost dezvoltat inițial ca parte a unui raport pentru Ministerul finlandez al Apărării, Laaksonen este de părere că spuma ar putea avea alte utilizări pentru oamenii care petrec timpul în păduri, precum vânătorii, care trebuie să se ascundă de prada lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.