Acasă Știri INUNDAȚIILE RECORD DIN AUSTRALIA PROVOCATE DE FENOMENUL LA NINA

INUNDAȚIILE RECORD DIN AUSTRALIA PROVOCATE DE FENOMENUL LA NINA

64
0
(c) PATRICK HAMILTON/AFP/AFP via Getty Images

Ploile record de pe coasta de est a Australiei din ultima perioadă au provocat inundații grave, care s-au soldat cu pierderea a opt vieți și deteriorarea a mii de proprietăți. Aceeași regiune a fost lovită în anul 2021 de inundații devastatoare și de incendii de vegetație, ceea ce sugerează că previziunile privind amplificarea fenomenelor meteorologice din cauza schimbărilor climatice devin realitate.

Orașul Brisbane din Queensland este una dintre zonele cele mai afectate. În această zonă s-au înregistrat precipitații record de 790 de milimetri. În comparație cu aceste valori, în Londra se înregistrează aproximativ 690 de milimetri pe an.

Aproximativ 18.000 de case din Brisbane și din zonele învecinate au fost inundate, iar peste 50.000 de locuințe au rămas fără curent electric.

În data de 27 februarie, serviciile de pompieri și urgențe din Queensland au declarat că primesc 100 de cereri de ajutor pe oră. Printre cei care și-au pierdut viața s-a numărat și un ofițer al serviciilor de urgență, al cărui vehicul a fost luat de ape în timp ce acesta încerca să salveze o familie blocată. Mulți alți oameni sunt declarați dispăruți.

În prezent, potopul se întinde spre sud, în New South Wales. Orașul Lismore se confruntă cu cele mai grave inundații de până acum după ce nivelul râului cu același nume a crescut în data de 28 februarie la 14,4 metri, cu 2 metri mai mult decât recordul anterior stabilit în anul 1954.

În videoclipurile din Lismore postate pe rețelele sociale se observă case și magazine aflate sub apă și oameni care așteaptă să fie salvați de pe acoperișurile lor.

„Motivul ploilor intense este reprezentat un sistem de joasă presiune, care se mișcă foarte lent și care trage aerul umed din Marea Coralilor pe coasta de est. Pentru că se mișcă atât de lent, sistemul este practic staționar, așadar, toată apa este vărsată în aceeași zonă. Coasta de est se confrunta deja cu mai multe ploi decât de obicei din cauza La Niña, un ciclu meteorologic care provoacă condiții mai umede la fiecare câțiva ani. În prezent, pe lângă acest fenomen, există umiditatea suplimentară care provine din Marea Coralilor. Și schimbarea climatică este probabil un factor, deoarece pe măsură ce atmosfera se încălzește, aceasta poate reține mai multă apă. La o creștere a temperaturii cu un grad, atmosfera poate reține cu 7% mai multă apă”, a declarat Nina Ridder din cadrul Universității din New South Wales, Sydney.

„Știm că, din cauza schimbărilor climatice, cantitatea de precipitații care vin sub formă de ploi intense și puternice, se mărește”, a declarat Simon Bradshaw din cadrul Climate Council of Australia.

De asemenea, coasta de est a Australiei s-a confruntat cu inundații severe în luna martie a anului 2021, care au fost descrise de premierul de atunci din New South Wales, Gladys Berejiklian, drept „un eveniment care apare o dată la 100 de ani”.

În anul 2020, coasta de est a suferit cele mai grave incendii din istorie.

Aceste evenimente extreme sunt în conformitate cu previziunile făcute într-un raport comandat de guvernul australian în urmă cu 14 ani. În cadrul acestuia s-a menționat faptul că schimbările climatice vor conduce la „perioade mai lungi de secetă, întrerupte de evenimente cu precipitații mai abundente” în Australia, ceea ce înseamnă mai multe incendii și inundații.

Cu toate acestea, guvernul din Australia nu a luat măsuri pentru a aborda aceste amenințări, iar țara se află ultimul loc în clasamentul global al acțiunilor împotriva schimbărilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.