Acasă Știri 17 LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE MOȘ CRĂCIUN

17 LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI DESPRE MOȘ CRĂCIUN

2008
0

Moș Crăciun este una dintre cele mai omniprezente personalități din cultura modernă. În toată lumea există câte o versiune celebrată a lui, în unele locuri manifestându-se diferențe notabile – în Olanda, de exemplu, Moș Crăciun are un asistent numit Grumpus, care amenință să răpească copii obraznici – de obicei, totul se reduce la aceeași premisă generală: dacă copiii au fost cuminți pe parcursul anului, atunci un bărbat cu barbă magică va intra în casele lor noaptea și va lăsa cadouri.

Poate crezi că știi tot ce este de știut despre Kris Kringle sau Bătrânul Vesel, Sfântul Nicolae sau oricare dintre zecile de nume diferite pe care le poartă în toată lumea. Poate ești unul dintre acei exclusiviști căruia nu-i mai pasă de Moș Crăciun, deoarece crezi că este doar un mit. Ei bine, dacă este adevărat, probabil nu ai auzit că din 2006, Moșul nu a mai fost inclus în „Forbes Fictional 15”, o listă anuală a celor mai bogate personaje de ficțiune, pentru că au primit prea multe scrisori de la cititorii supărați, insistând că acesta este real. „După ce am luat în considerare dovezile fizice – jucăriile livrate, laptele și biscuiții devorați”, au explicat redactorii, „am considerat că este mai bine să-l scoatem din considerație”.

Și acesta este doar începutul. Iată 17 povești remarcabile care îți vor stârni curiozitatea, povești din istoria colorată a celui mai cunoscut elf supraponderal, a cărui întreagă activitate implică oferirea de jucării copiilor, în mod evident, fără nicio marjă de profit.

1. Sania lui este probabil cel mai rapid vehicul realizat vreodată

Moș Crăciun nu este apreciat pentru tot efortul pe care-l depune într-o singură noapte. Este un lucru să spui că vizitează fiecare băiețel și fiecare fetiță și le lasă cadouri, dar când procesezi numărătoarea, începi să-ți dai seama că este o treabă într-adevăr uluitoare. În lume există aproximativ 2,1 miliarde de copii și în medie 2,5 copii în fiecare gospodărie.

Asta înseamnă că trebuie să facă 842 de milioane de opriri în Ajunul Crăciunului, având la dispoziție 31 de ore (datorită diferențelor de fus orar). S-a realizat un calcul cu privire la viteza de deplasare a vehiculului în această perioadă de timp pentru a ajunge la fiecare casă. Astfel, sania lui trebuie să se deplaseze cu 1.800 de mile pe secundă. Comparați-o cu nava spațială Juno a agenției NASA, considerată, adesea, cel mai rapid obiect creat de om, care atinge doar viteze de 40 de mile pe secundă.

2. El poartă numai roșu de când a început să colaboreze cu agenția Coca Cola

Moș Crăciun a avut o gamă largă de ținute colorate de-a lungul anilor – verde, maro, albastru, fiind chiar și bronzat – dar abia din 1931 este cunoscut că poartă, în primul rând, un costum roșu-alb. Aceste lucruri s-au întâmplat datorită companiei Coca-Cola, care a folosit personajul Moș Crăciun la începutul anilor 30 pentru a vinde produsele Coke și, bineînțeles, la îmbrăcat în culorile mărcii comerciale. Încă de atunci, Moș Crăciun continuă să fie unul dintre elementele centrale ale campaniei de publicitate Coke din preajma sărbătorilor.

3. A fost burlac mulți ani

Moș Crăciun (sau o versiune a lui Moș Crăciun) există de câteva secole, făcând parte din cultura americană, cel puțin de la sfârșitul anilor 1700. Dar până la mijlocul secolului al XIX-lea, nimeni nu s-a deranjat să se întrebe dacă Moșul va renunța vreodată la statutul de burlac și se va stabili la casa lui. Soția sa a fost dezvăluită pentru prima oară într-o nuvelă din 1849 – „A Christmas Legend”, scrisă de un misionar din Philadelphia, pe nume James Rees – astfel, doamna Moș Crăciun a devenit curând o prezență periodică în poveștile de Crăciun. Dar abia în 1889, într-o poezie numită „Bunul Moș Crăciun pe un traseu cu sania”, doamna Moș Crăciun a început să fie din ce în ce mai mult în lumina reflectoarelor din preajma sărbătorilor. „De ce ar trebui să ai toată gloria poveștii vesele de Crăciun?” îl întreabă aceasta pe soțiorul ei.

4. Sistemul de livrare prin horn a lui Moș Crăciun a fost inventat de același tip care l-a visat pe Călărețul fără Cap

Avem o datorie de recunoștință față de Washington Irving, autorul amintit mai mult pentru lucrarea sa „The Legend of Sleepy Hollow”, pentru conceperea unui mod mai bun pentru Moș Crăciun de a oferi cadouri decât de a aluneca printr-o fereastră. A fost menționat în povestea satirică a lui Irving din 1812, numită „Knickerbocker’s History of New York”, unde Sfântul Nicolae este descris pentru prima dată drept „zdrăngănind în josul coșului” pentru a „aduce cadourile anuale copiilor”. Credeai că legenda își are originea în „Twas the Night Before Christmas”? Nu, aceasta a apărut aproape 12 ani mai târziu și, deși cel mai faimos poem a modificat versiunea lui Irving – lui Moș Crăciun i s-a dat sanie cu reni în loc de o căruță cu autovehicul – Irving este cel care merită aprecieri pentru toate acele vizite prin coșul de fum.

5. Nimeni nu știe sigur cine a scris „Twas the Night Before Christmas”

Când „O vizită din partea Sfântului Nicolae” – sau cum a devenit mai târziu cunoscută, „Twas the Night Before Christmas” – a fost publicată pentru prima dată într-un ziar din New York în 1823, nu i s-a atașat niciun nume. Aceasta a fost trimisă anonim către Troy Sentinel și a fost publicată cu o prefață realizată de către redactorii care au început: „Nu știm cui suntem recunoscători pentru următoarea descriere a acelui protector neobosit al copiilor, Moș Crăciun… dar, de la oricine ar fi, mulțumim pentru asta”.

În 1844, a fost creditat unui profesor de colegiu biblic, pe nume Clement Clarke Moore, dar există unii care insistă că i-a fost furat adevăratul autor, Henry Livingston, Jr., și a existat chiar (se presupune) un vechi manuscris care să-l dovedească. Dar, desigur, acea presupusă „probă” a fost distrusă într-un incendiu. Misterul continuă până în zilele noastre.

6. Toate scrisorile adresate Moșului din Statele Unite merg la același birou poștal

Începând cu 1914, toate scrisorile adresate lui Moș Crăciun merg în același loc. Nu, nu la Polul Nord, sfârșesc la un mic birou poștal din Santa Claus, Indiana, unde fiecare scrisoare cu adresă de retur va primi o replică, scrisă de mână de către poștaș sau de unul dintre numeroșii săi voluntari „elfi”. Pat Koch a continuat tradiția pe care a început-o cu tatăl său, iar numeroasele sale ajutoare îi împărtășesc entuziasmul. „Ne scriu o scrisoare și își doresc un răspuns înapoi de la Moș Crăciun”, a spus Ed Rinehart, un elf din oficiul poștal al lui Moș Crăciun, într-un interviu. „Așa că treaba mea este să mă asigur că acele scrisori revin în poștă către ei”.

În afara SUA, unele țări au făcut un pas mai departe, creând coduri poștale unice doar pentru Moș Crăciun. Asigurați-vă că includeți codul 99999 dacă îi scrieți lui Moș Crăciun din Finlanda, iar în Canada, codul poștal corect este H0H 0H0. Datorită inițiativei de alfabetizare a programului „Scrisori către Moșul” din Canada, elful șef răspunde personal la fiecare scrisoare.

7. Moș Crăciun probabil mai are nevoie de câțiva reni

Pentru toți copiii din lume cărora Moșul le datorează cadouri în ajunul Crăciunului, el trebuie să ducă în sanie în jur de 400.000 de tone de jucării. Și pentru a transporta acest tip de încărcătură ar fi nevoie de puțin mai mulți cai putere – sau, reni putere – așa cum se zvonește că migrează. El presupune că are doar nouă reni – Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupidon, Donner, Blitzen și Rudolph – dar ar fi avut nevoie de cel puțin 360.000 de reni magici pentru a ajunge la sania cu un tonaj brut în aer.

8. Există o dezbatere aprigă despre ce salariu ar trebui sa aibă Moș Crăciun

Moșul – adevăratul Moș, nu miile de Moși și interpreți din mall – merită un salariu? Scriitorii de la Insure.com cred că da, acesta merită un salariu, de aceea au încercat să calculeze potențialul câștig al lui Moș Crăciun, folosind date privind salariile de la Biroul Statisticilor Muncii. Cea mai norocoasă presupunere a acestora este că Moș Crăciun câștigă 140.000 de dolari pe an.

Ei bine, nu toată lumea este de acord. Un sondaj realizat de Insure.com a constatat că 29% dintre oameni cred că Moșul ar trebui să câștige aproximativ 1,8 miliarde de dolari anual, în timp ce 29% dintre aceștia au considerat că ar trebui să facă treaba cu titlu oneros. O facțiune mai mică, 17%, cred că domnul Moș ar trebui să câștige mai puțin de 100.000 de dolari pe an, în timp ce 16% au considerat că salariul său ar trebui să fie undeva între 100.000 și 200.000 de dolari.

9. Moșul nu este deosebit de iubit de fanii Philadelphia Eagles

Peste 54.000 de fani din orașul natal au urmărit meciul echipei Philadelphia Eagles care a suportat o pierdere umilitoare în timpul unui meci de zăpadă din decembrie, în 1968, așa că este suficient să spunem că starea de spirit nu era festivă. Probabil că nu a fost o surpriză, atunci când înfățișarea Moșului însuși, la pauză, nu a mers așa cum a fost planificat. Elful bătrân și vesel a fost întâmpinat cu dispreț, apoi mulțimea a început să-l lovească cu bulgări de zăpadă.

Până la urmă, au avut vreo urmă de regret după terminarea jocului? Nu. Consensul general dintre fani a fost „Moșul a venit.” Cât despre tipul care s-a îmbrăcat ca Moș Crăciun pentru joc, atunci când a fost întrebat dacă va repeta performanța, el a răspuns: „În niciun caz. Dacă nu ar fi nins, probabil ar fi aruncat cu sticle de bere”.

10. Două orașe diferite pretind a fi „adevăratul” cămin al lui Moș Crăciun

A-i crede că orașul Polului Nord, Alaska, are motive întemeiate să pretindă – așa cum a făcut Paul Brown, directorul general al Casei lui Moș Crăciun – că el reprezintă „Casa lui Moș Crăciun din Polul Nord. Dacă doriți să-l cunoașteți pe adevăratul Moș, veniți aici”. Dar un alt oraș, Rovaniemi, situat în cea mai nordică provincie a Finlandei, insistă, de asemenea, că el este „singurul Oraș Natal al lui Moș Crăciun”, potrivit unui ofițer de comunicații pentru turism din Rovaniemi. „Și Biroul lui Moș Crăciun din Satul Moș Crăciun este singurul loc din lume unde îl poți întâlni 365 de zile pe an”. Prieteni, prieteni, relaxați-vă! Nu putem găsi un compromis, prin care Moșul își împarte timpul între două orașe?

11. Benzile desenate Marvel l-au numit pe Moș Crăciun drept „cel mai puternic mutant care a existat vreodată”

Știam că Moșul are puteri magice, dar cine știa că este și un mutant de bună credință? Nu numai asta, dar se pare că este și „cel mai puternic mutant înregistrat vreodată”, potrivit lui Cerebro, dispozitivul de detectare a mutanților creat de profesorul X pentru X-Men-ul Universului Marvel. Am aflat această știre șocantă într-un comic X-Men special din 1991, în care echipa de eroi călătorește în New York pentru a investiga așa-numitul mutant la nivel Omega și a descoperit că abilitățile lui Moș Crăciun includ nemurirea, telepatia, teleportarea, manipularea vremii, manipularea moleculară, imunitatea la frig și căldură și manipularea gravitației.

12. Are permis de pilot și pașaport (canadian)

Ca nu cumva să vă preocupați că Moșul nu a primit aprobare să zboare, el a primit oficial o licență de pilot de la guvernul SUA în 1927. El are și un pașaport, dar asta este puțin mai controversat. Atât Moșul, cât și soția sa au primit propriile lor ePassports în 2013 – în Canada. În timpul unei ceremonii speciale în Toronto, ministrul imigrării, Chris Alexander, a spus despre cuplul sărbătorilor: „Precum majoritatea cetățenilor canadieni, care se bucură de călătorii extinse în întreaga lume, familia Moș Crăciun a fost încântată să își primească ePassporturile – care sunt printre cele mai acceptate și sigure documente de călătorie din lume… fie călătorești cu mașina, cu vaporul sau cu o echipă de reni zburători”.

Cu toate că reprezintă un incident internațional, Statele Unite și toate celelalte țări cu o cerere către Moș Crăciun, încă nu au răspuns acestor formalități, Canada fiind singura țară care a permis eliberarea documentelor de călătorie.

13. Cândva, Crăciunul a fost împotriva legii

Puritanii din Noua Anglie nu erau fanii lui Moș Crăciun. Urmând tradiția strămoșilor lor britanici, care au declarat că data de 25 decembrie ar trebui să fie o zi de „post și umilință”, Curtea Generală a Coloniei Bay din Massachusetts a adoptat o lege în 1659 care a avertizat că „oricine va fi găsit respectând orice zi precum Crăciunul sau altele asemenea, fie prin interzicerea muncii, a sărbătorii sau a oricărui alt mod” ar putea fi amendat cu până la cinci șileni pentru infracțiune. Care a fost afacerea cea mare? Stephen Nissenbaum, autorul bătăliei pentru Crăciun, a explicat într-un interviu că „puritanii credeau că sărbătoarea creștină a fost practic doar un obicei păgân pe care catolicii l-au preluat fără o bază biblică în acest sens”.

14. El a livrat inițial bani, astfel încât copiii să nu crească pentru a deveni curtezani

Moș Crăciun nu a fost întotdeauna un elf binevoitor care lăsa cadouri copiilor pentru a răsplăti cumințenia acestora. A început cu titlul de Sf. Nicolae, episcopul secolului al IV-lea din Patara sau Turcia de astăzi. Nicolae s-a îngrozit de faptul că fetele din cartier ar putea fi vândute de părinții lor în industria prostituției, așa că, în secret, ar fi livrat saci de aur fiecărei familii, pe care le-ar putea folosi ca zestre pentru fiicele lor și, astfel, le va crea mai multe șanse să își găsească un soț. Întrucât acest lucru a fost cu mai mult de 900 de ani înainte de a fi inventat chiar coșul de fum, Sfântul Nicolae ar fi aruncat banii direct prin ferestrele lor.

După cum se pretinde, el a salvat copiii de uciderea măcelarilor răi, pe care aceștia din urmă îi vindeau sub formă de șuncă. Dacă Moșul ar fi continuat aceste tradiții în timpurile moderne, Crăciunul ar fi o sărbătoare foarte, foarte diferită. „Crăciun fericit! Sper că Moș Crăciun te va vizita în această seară și nu te va lăsa să devii curtezan și/sau mâncare de prânz!”.

15. Consumă  mult prea mult zahăr

Moș Crăciun nu s-a pricopsit cu acea burtică rotundă care se agită când râde ca un bol plin de jeleu de la consumul excesiv de broccoli. Nu, Kris Kringle își iubește dulciurile, având milioane de copii în toată lumea, pe care îi încurajează cu obiceiurile lui. Dacă fiecare gospodărie pe care o vizitează lasă, în medie, două prăjituri pentru Moș Crăciun, asta înseamnă că într-o singură seară, el consumă 374 miliarde de calorii, 33.000 tone de zahăr și 151.000 tone de grăsime. Pentru a arde toate aceste calorii, Moș Crăciun ar trebui să alerge aproximativ 109.000 de ani. Baftă, Moșule!

16. Primește cele mai multe scrisori din Franța

Moș Crăciun primește miliarde de scrisori în fiecare an de la copii din întreaga lume, dar dacă ai crede că majoritatea provin din Statele Unite, te-ai înșela. Țara care trimite cele mai multe scrisori de hârtie către Moș Crăciun în fiecare sezon de vacanță, potrivit datelor statistice, nu este alta decât Franța. Așa este, băieții și fetele francezi trimit un uimitor 1,7 milioane de scrisori către Jolly Old Saint Nick, comparativ cu 1,35 milioane din Canada și puțin peste un milion de scrisori din Statele Unite. Mexicul și America Latină nu au făcut nici măcar numărătoarea, ceea ce poate fi din cauza obiceiului mexican de a trimite scrisori către Moș Crăciun în baloane de heliu, pe care ulterior le eliberează în aer.

17. În Islanda nu există Moș Crăciun

Înainte de a vă întrista că Islanda nu primește niciodată o vizită de la Sfântul Nicolae, s-ar putea să se situeze mai bine decât restul dintre noi. În loc de Moș Crăciun, au treisprezece „Yule Lads”, care sunt ca mini-versiuni răutăcioase ale lui Moș Crăciun, cu nume precum Bowl Licker, Sausage Swiper, Pot Scraper și Spoon Licker. Unul dintre ei vizitează copiii islandezi în fiecare zi între 11 decembrie și 6 ianuarie, lăsând cadouri în ghetuțe (presupunând că au fost cuminți).

Există, de asemenea, ceva numit Grýla, despre care se zice că gătește copiii vii dacă nu și-au ascultat părinții și mai există o pisică neagră înfricoșătoare, numită Pisica de Crăciun, care mănâncă copiii care nu poartă cel puțin o pereche de haine noi, ceea ce sună cam aspru pentru noi. De fapt, ne răzgândim. Ar trebui să ne pară rău pentru Islanda. Asta sună ca un Crăciun îngrozitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.