Acasă Sănătate DETECTAREA TIMPURIE A CANCERULUI PULMONAR

DETECTAREA TIMPURIE A CANCERULUI PULMONAR

50
0
(c) Medicimage/Alamy

Un test de sânge, care poate detecta cancerul pulmonar înainte ca oamenii să dezvolte simptome, ar putea salva vieți.

Cancerul pulmonar are o rată de supraviețuire de 63% dacă este depistat devreme și dacă acesta nu s-a răspândit în alte părți ale corpului. Odată ce se răspândește, rata de supraviețuire scade la 7%.

Din cauza faptului că nu există modalități ieftine și simple de detectare a acestuia, depistarea precoce a cancerului pulmonar este dificilă. Deși scanările CT toracice pot fi folosite pentru a identifica tumori la nivelul plămânilor, acestea sunt scumpe, expun oamenii la radiații și uneori pot face detecții false.

Jun Wang și colegii acestuia din cadrul Universității Peking din Beijing, China, au descoperit o nouă modalitate de a detecta cancerul pulmonar. Aceasta implică analizarea sângelui oamenilor pentru detectarea unor niveluri neobișnuite a nouă lipide diferite (molecule de grăsime, care sunt prezente în cantități neobișnuite în tumori).

Ei au analizat performanța testului de sânge cu ajutorul unui grup de 1036 de persoane cu vârste mai mari de 40 de ani, care nu aveau simptome de cancer și care mergeau la un examen fizic anual. Testul a avut o precizie de peste 90% în ceea ce privește detectarea persoanelor cu cancer pulmonar. Acest procent a fost obținut în urma comparării rezultatelor testelor cu scanările CT toracice ale fiecărui participant.

Cele 13 persoane despre care s-a constatat că aveau cancer pulmonar (majoritatea în stadiu incipient) ​​au fost tratate prin extirparea chirurgicală a tumorilor.

„Un beneficiu al testului este acela că el poate fi realizat în mai puțin de 90 de minute (de la prelevarea sângelui unei persoane și până la trecerea acestuia printr-o aparat de spectrometrie de masă pentru a măsura nivelurile de lipide și a analiza datele). De asemenea, testul este relativ ieftin iar oamenii nu sunt expuși la radiații”, a declarat Wang.

Kwun Fong din cadrul Spitalului Prince Charles din Brisbane, Australia, a declarat faptul că testul de sânge pare promițător și că acesta ar putea fi utilizat pentru a detecta persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, precum cei care au antecedente familiale sau sunt fumători.

La rândul său, testul ar putea salva vieți prin identificarea cancerelor într-un stadiu în care acestea pot fi încă tratate curativ, prin îndepărtare chirurgicală sau cu ajutorul radiațiilor. Totuși, testul trebuie să fie validat și pe alte populații, dar dacă acesta funcționează la fel de bine, atunci ar putea fi folosit în completarea screening-ului CT sau, eventual, ca înlocuitor”, a adăugat Fong.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.