Acasă Robotică DEZVOLTAREA UNUI NOU ROBOT ZBURĂTOR

DEZVOLTAREA UNUI NOU ROBOT ZBURĂTOR

80
0
(c) DR TIM HELPS - UNIVERSITY OF BRISTOL

Un mic robot cu aripi, care se aseamănă cu o insectă, poate zbura și poate genera mai multă putere decât un animal de dimensiuni similare.

Indiferent dacă aceștia folosesc aripi sau elice, majoritatea roboților zburători sunt dotați cu motoare, angrenaje și sisteme de transmisie pentru a conecta componentele între ele, iar acestea pot îngreuna robotul și pot produce un eșec în situații incomode.

În prezent, Tim Helps și colegii acestuia din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie, au proiectat un robot care folosește un câmp electric și o picătură de ulei (care sporește puterea câmpului) pentru a mișca o pereche de aripi, evitând necesitatea unui motor sau a unui sistem de transmisie. Helps și colegii săi au testat mecanismul realizând un milion de mișcări de aripi și au descoperit faptul că robotul avea o putere constantă, dar care era puțin mai mare decât cea a unui mușchi de insectă de aceeași greutate.

„Sunt întotdeauna foarte încântat atunci când putem obține o densitate de putere mai bună decât cea naturală. Este un lucru rar, pentru că natura face o treabă uimitoare”, a declarat Helps

De asemenea, această conexiune strânsă între sursa de mișcare, denumită tehnic actuator, și aripa în sine este o caracteristică regăsită în natură. „Dacă ne uităm la unele insecte, precum albinele, aripile și mușchii au o conexiune aproximativ directă”, a declarat Jonathan Rossiter din cadrul Universității din Bristol.

Robotul înaripat nu prezintă componente electronice și zbură în timp ce este atașat de o sfoară de nailon, așa că acesta a fost utilizat, în mare măsură, doar ca o dovadă a conceptului. Pentru o utilizare în situații reale, cercetătorii ar trebui să implementeze dispozitivele electronice în miniatură fără a adăuga prea multă greutate, astfel încât robotul să poată genera suficientă putere pentru a decola de la sol.

„Totuși, mecanismul aripii ar putea fi în continuare o componentă utilă a viitorilor microroboți zburători. Este unul dintre acele blocuri de bază de care avem nevoie în orice vehicul zburător. Orice fel de tehnologie… care ne permite să construim noi tipuri de roboți zburători va fi ceva care va avea un impact puternic în domeniu”, a declarat Raphael Zufferey din cadrul École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.