Acasă Știri REDUCEREA POLUĂRII AERULUI DIN HONG KONG

REDUCEREA POLUĂRII AERULUI DIN HONG KONG

79
0
(c) picturelibrary / Alamy Stock Photo

Orașul Hong Kong și-a îmbunătățit calitatea aerului utilizând o serie de senzori montați marginea drumului. Aceștia detectează vehiculele care produc cele mai mari cantități de gaze poluante și transmit datele către forțele de ordine, care forțează proprietarii să le repare.

Vehiculele cu motor termic emit substanțe chimice nocive precum monoxid de carbon, oxizi de azot și hidrocarburi. Deși mașinile noi dispun de tehnologii pentru reducerea acestor emisii, ele pot deveni mai poluante în timp. Multe autoturisme mai vechi, care sunt încă pe drumuri, produc cantități mari de substanțe poluante.

Pentru a identifica cele mai poluante vehiculele, în Hong Kong au fost instalați senzori pe rampele de autostradă. Aceștia folosesc fascicule infraroșii și ultraviolete pentru a detecta nivelurile de monoxid de carbon, oxid de azot și hidrocarburi produse de vehiculele care trec prin acele zone.

O serie de camere fotografiază plăcuțele de înmatriculare ale celor mai poluante vehicule, astfel încât proprietarii acestora să poată fi anunțați. Proprietarii trebuie să-și repare vehiculele și să treacă un test de emisii gratuit, înainte ca vehiculele lor să poată circula din nou pe drumuri.

Potrivit unei analize conduse de Yuhan Huang din cadrul Universității de Tehnologie din Sydney, Australia, de la începutul programului, care a început să fie pus în aplicare în luna septembrie 2014, au fost detectate peste 16.000 de vehicule cu emisii mari, iar 96% au fost reparate și au trecut testul obligatoriu de emisii.

Proiectul a îmbunătățit rapid calitatea aerului în Hong Kong. În anul 2015, un cercetător independent a constatat faptul că nivelurile medii de monoxid de carbon și oxizi de azot de la nivelul drumurilor au scăzut cu 26 și, respectiv, 27% față de concentrațiile din anul 2012.

De asemenea, cifrele raportate în cadrul unui program separat de monitorizare, și anume Inventarul de Emisii de Poluanți Atmosferici din Hong Kong, arată că emisiile de monoxid de carbon și oxizi de azot produse de transportul rutier au scăzut cu 50 și, respectiv, 34% în perioada 2012-2015.

„Deși mai multe țări europene experimentează cu utilizarea senzorilor montați pe marginea drumului pentru a monitoriza poluarea vehiculelor, Hong Kong este prima regiune care îi folosește aplicat”, a declara Huang.

El este de părere că tehnologia ar trebui adoptată în alte țări, deoarece aceasta are un cost relativ scăzut și oferă o modalitate rapidă și simplă de a îmbunătăți calitatea aerului. „Cred că este o idee deosebit de bună. Această tehnologie ar putea fi utilizată în orașele mari, precum Beijing, care are probleme serioase de poluare a aerului din cauza industriei de transport”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.