Acasă Inginerie medicală IDENTIFICAREA PERSOANELOR CU RISC RIDICAT DE CANCER OVARIAN CU AJUTORUL TAMPOANELOR CERVICALE

IDENTIFICAREA PERSOANELOR CU RISC RIDICAT DE CANCER OVARIAN CU AJUTORUL TAMPOANELOR CERVICALE

61
0
(c) Science Source/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Indiciile moleculare colectate din tampoane cervicale de rutină pot fi folosite pentru a identifica persoanele care au cancer ovarian. În viitor, aceste modele epigenetice ar putea ajuta medicii să prezică ce indivizi prezintă un risc crescut de a dezvolta boala, astfel încât aceștia să poată fi testați cu metode mai sensibile pentru detectarea tumorilor din timp.

În prezent, 75% dintre cancerele ovariane sunt detectate într-un stadiu avansat, adică atunci când tumora s-a răspândit în abdomen iar șansele de supraviețuire sunt scăzute.

Martin Widschwendter și colegii acestuia din cadrul Universității Innsbruck din Austria au dezvoltat un nou test care poate identifica corect mai mult de 70% dintre persoanele cu vârste sub 50 de ani și 55% dintre persoanele cu vârste de peste 50 de ani care suferă de cancer ovarian în diferite stadii ale bolii.

Metoda implică examinarea celulelor din colul uterin. În multe țări, oamenii beneficiază deja de teste periodice de frotiu, în cadrul cărora se prelevează un mic eșantion de celule din colul uterin, pentru a identifica semne care indică un risc ridicat de apariție a cancerului de col uterin.

Pentru a evalua probabilitatea apariție a cancerului ovarian, noul test caută anumite molecule mici, denumite grupări metil, care sunt etichetate pe anumite secvențe de ADN, creând markeri epigenetici.

„Markerii epigenetici înregistrează factorii de mediu pe care i-a experimentat individul. Aceștia includ evenimente din timpul dezvoltării embrionare, dar și factori de stil de viață, precum fumatul și modificări hormonale. În acest fel, testul oferă o metodă simplă și ușor de accesat pentru a evalua mulți factori de risc care contribuie la riscul de apariție a cancerului ovarian”, a declarat Widschwendter.

Cercetătorii au folosit învățarea automată pentru a analiza mostre de ADN din tampoanele cervicale ale unui grup inițial de 242 de persoane cu cancer și 869 de persoane sănătoase. Acest lucru le-a permis să identifice o semnătură unică a markerilor epigenetici regăsiți în ADN-ul persoanelor cu cancer ovarian, dar nu și în cel al persoane sănătoase. După aceea, oamenii de știință au validat abordarea cu ajutorul unui al doilea set de date colectat de la un grup de 47 de persoane cu cancer și 227 de persoane sănătoase.

În continuare, Widschwendter și echipa sa doresc să arate că acest test poate prezice riscul de dezvoltare a cancerului ovarian. „Ideea este că, dacă în urma testului se arată că individul are un risc mare de apariție a cancerului ovarian, atunci persoana poate fi testată mai frecvent folosind teste de sânge mai sensibile. Dacă acele analize de sânge sunt pozitive și cancerul este confirmat, pacienții pot fi supuși unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii”, a declarat Widschwendter.

Cu toate acestea, toate testele de depistare a cancerului semnalează uneori tumorile în mod incorect, ceea ce poate conduce la supunerea unor persoane la un tratament inutil. Testul echipei a identificat în mod greșit persoanele sănătoase ca având cancer ovarian în 25% din cazuri.

„Va trebui să dezvoltăm modalități de a comunica rezultatele testului și de a ne asigura că oamenii înțeleg ce înseamnă acesta”, a adăugat Widschwendter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.