În cadrul unul studiu s-a determinat faptul că suplimentele cu vitamina D previn dezvoltarea bolilor autoimune în cazul persoanelor cu vârste mai mari de 50 de ani.
În cadrul studiilor anterioare, în care s-a analizat efectul vitaminei D asupra afecțiunilor autoimune, au fost studiate nivelurile de vitamina D atât ale unor persoane care sufereau de o boală autoimună, cât și a celor care urmau să dezvolte una. Alte studii au subliniat efectele benefice ale suplimentului asupra sistemului imunitar.
„Știm din studiile pe animale că vitamina D are multe efecte benefice pentru sistemul imunitar. Totuși, nu am demonstrat niciodată până acum că administrarea de vitamina D poate preveni bolile autoimune”, a declarat Karen Costenbader din cadrul Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Costenbader și colegii ei au împărțit un grup de aproximativ 26.000 de oameni din SUA cu vârste de peste 50 de ani în mod aleatoriu în două echipe. Persoanele dintr-un grup au primit suplimente de vitamina D, iar celelalte o substanță placebo.
„Avantajul major al studiilor randomizate este reprezentat de faptul că acestea răspund la întrebările legate de cauzalitate”, a declarat Costenbader.
Echipa a urmărit participanții timp de aproximativ cinci ani pentru a măsura dezvoltarea afecțiunilor autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, bolile tiroidiene autoimune și psoriazisul.
În urma studiului s-a arătat faptul că, în comparație cu substanța placebo, o doză de 2000 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi a redus dezvoltarea bolilor autoimune cu 22%. Aceasta este o doză mai mare decât standardul de 400 UI recomandat de organizațiile de sănătate, precum Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie.
Deși mecanismul prin care vitamina D previne bolile autoimune nu este clar, cercetătorii cunosc faptul că aceasta este procesată în organism pentru a produce o formă activă, care poate modifica comportamentul celulelor imune.
„Există foarte multe mecanisme potențiale. Este posibil ca vitamina D să ajute sistemul imunitar să facă distincția între sine (țesutul normal al corpului) și non-sine (de exemplu, microbii provoacă cauzează boli) sau să ajute la scăderea răspunsurilor inflamatorii la sine”, a declarat Costenbader.
În prezent, Costenbader recomandă consumul unei doze de 2000 UI de vitamina D pe zi persoanelor cu vârste mai mari de 50 ani și care nu prezintă afecțiuni care să producă efecte negative. Cu toate acestea, ea nu recomandă acest lucru tuturor. „Acest aspect ar trebui discutat cu medicul dumneavoastră”, a relatat aceasta.
În prezent, cercetătorii prelungesc studiul pentru a determina durata beneficiilor și speră să înceapă un nou studiu pe grupuri de persoane mai tinere. „Sunt foarte încântată și foarte impresionată de aceste rezultate”, a declarat Costenbader.