Acasă Robotică CUM POT ROBOȚII SĂ AJUTE CHIMIȘTII ÎN LABORATOARE?

CUM POT ROBOȚII SĂ AJUTE CHIMIȘTII ÎN LABORATOARE?

57
0
(c) Shutterstock/Party people studio

Chimiștii au conceput un nou sistem pentru eficientizarea colaborării dintre oameni și roboți în mediile de laborator prin analizarea punctelor forte și punctelor slabe ale fiecăruia.

Automatizarea este o caracteristică din ce în ce mai întâlnită în laboratoarele de chimie, aceasta preluând multe dintre sarcinile repetitive, complexe și consumatoare de timp necesare pentru a rula experimente și a măsura rezultatele. În „laboratoarele autonome”, roboții toarnă, amestecă, distilează și titrează substanțele chimice, în timp ce un modul de inteligență artificială cercetează datele și evidențiază căi experimentale interesante.

Alán Aspuru-Guzik și colegii acestuia din cadrul Universității din Toronto, Canada, au sugerat o abordare hibridă, în care oamenii și roboții colaborează pentru a eficientiza procesele. În cadrul acestui sistem oamenii intervin pentru a gestiona procesele pe care roboții le găsesc dificile și invers.

În acest scop, echipa a creat o măsurătoare complexă, denumită RouteScore, care determină costul total al diferitelor abordări în ceea ce privește sintetiza unei anumite molecule. Crearea unei molecule țintă pornind de la ingredientele brute poate fi realizată în mai multe moduri, iar sistemul calculează costul fiecăreia, ținând cont de timpul necesar pentru diferitele procese realizate de către oameni și roboți, costurile materialelor, numărul de echipamente care trebuie să fie curățate, cantitatea de material care trebuie eliminat și costul mașinilor și al forței de muncă.

Echipa a efectuat două experimente. În primul test, instrumentul a calculat cel mai eficient mod de a sintetiza o moleculă cunoscută. În cel de-al doilea, acesta a simulat un laborator autonom cu scopul de a descoperi care dintre cele peste 3000 de molecule posibile ar fi cel mai ușor de sintetizat. În ambele cazuri, instrumentul a reușit să identifice procesul optim, în funcție de costurile fluctuante ale forței de muncă și materialelor.

Ben Alston din cadrul Universității din Liverpool, Marea Britanie, a declarat faptul că inginerii chimiști trebuie să fie atenți la „automatizarea proceselor de dragul automatizării”, deoarece aceasta nu este întotdeauna mai rapidă sau mai eficientă metodă. „Mulți oameni care intră în procesul de automatizare cad în această capcană și simt nevoia să automatizeze totul, fiecare pas al reacției. Totuși, acest sistem le va oferi oamenilor cel mai bun echilibru între ceea ce ar trebui să automatizezi și ceea ce ar trebui să faci singur în laborator. Unul nu este niciodată mai bun decât celălalt, iar un sistem hibrid ar putea fi soluția optimă”, a adăugat acesta.

Connor Coley din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts a declarat faptul că automatizarea completă este un obiectiv care ar trebui urmărit, în special în procesele care implică substanțe foarte periculoase, dar că roboții și oamenii vor avea întotdeauna puncte forte diferite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.