Acasă IT SOFTWARE-UL CARE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE ACURATEȚEA LOCAȚIEI GPS

SOFTWARE-UL CARE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE ACURATEȚEA LOCAȚIEI GPS

84
0
(c) Radoslav Zilinsky/Getty Images

Conform reprezentanților unui start-up din Marea Britanie, este posibilă îmbunătățirea acurateței software-ului de navigație prin satelit, astfel încât acesta să identifice o locație de pe Pământ cu o eroare de zeci de centimetri, fără a fi nevoie de utilizarea unui hardware nou.

Software-ul care gestionează semnale primite de la sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS) este omniprezent atât în interiorul smartphone-urilor, cât și al altor dispozitive. Totuși, acesta determină locația cu o precizie de câțiva metri.

„Am creat prima platformă din lume care poate îmbunătăți acest lucru fără să mai fie nevoie de utilizarea unui hardware suplimentar”, a declarat Jack Maddalena, directorul general al start-up-ului britanic Naurt.

Deși inspectorii și alți profesioniști folosesc de mult timp servicii GNSS augmentate, care pot determina locația unui obiect cu o precizie de câțiva milimetri, acest sistem se folosește de o serie de transmițătoare suplimentare. Accesarea acestor servicii augmentate este costisitoare, necesită echipamente speciale și poate dura câteva minute pentru a calcula o locație cu o precizie atât de mare.

În schimb, abordarea companiei Naurt implică utilizarea software-ului pentru a minimiza erorile provenite din pozițiile orbitale cunoscute ale sateliților GNSS standard în orice moment dat.

Deși aceste poziții orbitale sunt cunoscute destul de precis, există și alți factori care intră în joc. Semnalele radio provenite de la sateliți pot fi ușor încetinite atunci când interacționează cu o regiune a atmosferei superioare, cunoscută sub numele de ionosferă. De asemenea, există mici discrepanțe în ceea ce privește orbita satelitului și mici inconsecvențe ale ceasurilor de cronometrare ale acestora.

Naurt folosește ca instrument de calibrare locații specifice, cunoscute cu precizie de pe Pământ. După aceea, software-ul le compară cu date GNSS referitoare la acele locații. Un algoritm deduce apoi erorile existente în semnalele fiecărui satelit pe care le folosește pentru a calcula mai precis orice locație dată de pe Pământ, corectând atât erorile sistematice, cât și aleatorii.

În plus, deși software-ul obține datele pentru a efectua calculele prin intermediul internetului, acesta nu necesită o conexiune continuă la internet pentru a stabili o locație precisă. „Avem soluții atât offline, cât și online”, a declarat Maddalena.

El a explicat faptul că deși software-ul mărește precizia cu un procent cuprins între 40 și 90%, aceste rezultate pot fi îmbunătățite. Una dintre primele piețe în care acest sistem ar putea fi utilizat este reprezentată de închirierea de mașini online, unde software-ul „Naurt Drift” ar putea ghida clienții către locația exactă a unui vehicul parcat.

„În medie, GNSS are un interval de eroare de 30 de metri. Noi putem micșora această eroare la 20 de centimetri”, a declarat Maddalena. În cadrul unui test, locația inițială furnizată de GNSS avea o eroare de 78 de metri.

Soluțiile software anterioare, precum Geoflex, pretind îmbunătățiri similare. Totuși, Geoflex funcționează doar cu anumite telefoane Android. Naurt lucrează cu orice receptor, iar tehnica generală este bine stabilită.

„Există multe variații ale acestor tipuri de algoritmi, care folosesc diverși furnizori de servicii, dar această abordare poate obține o locație în timp real, cu o precizie de aproximativ 10 centimetri”, a declarat expertul în navigație Michael Jones din cadrul Roke Manor Research, o companie de comunicații din Marea Britanie. Cu toate acestea, el a observat faptul că sunt necesare date experimentale pentru a valida afirmațiile specifice.

Obținerea unei locații precise poate asigura faptul că vehiculele respectă restricțiile de parcare și limitele de viteză și ajută la menținerea vehiculelor autonome pe banda corectă. Tehnicienii din cadrul firmei Naurt au desfășurat o serie de scheme pilot în domeniul livrării de alimente și închirierii de vehicule și va oferi tehnologia clienților comerciali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.