Acasă COVID-19 OBOSEALA CRONICĂ A PACIENȚILOR CARE SUFERĂ DE COVID PE TERMEN LUNG

OBOSEALA CRONICĂ A PACIENȚILOR CARE SUFERĂ DE COVID PE TERMEN LUNG

59
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Aproximativ 1,2 milioane de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu COVID-19 pe o perioadă lungă de timp. Aceasta este o afecțiune la care pacienții încă prezintă simptome ale virusului după o perioadă care variază de la patru săptămâni la peste un an după ce au contactat virusul.

Unele dintre simptome sunt în concordanță cu ceea ce se cunoaște despre COVID-19; 39% dintre cazurile de COVID pe termen lung care prezintă dificultăți de respirație ar putea fi legate de daunele provocate de către virus asupra plămânilor. În plus, o treime dintre persoanele infectate cu COVID pe o perioadă îndelungată de timp încă se confruntă cu pierderea mirosului.

Cu toate acestea, cel mai frecvent simptom raportat al COVID-ului pe termen lung este oboseala. Acest fenomen a ridicat întrebări cu privire la similitudinea dintre această afecțiune și sindromul oboselii cronice (CFS).

CFS este cunoscut și sub numele de encefalomielită mialgică (ME) și este o afecțiune pe termen lung, în cadrul căreia persoanele diagnosticate experimentează oboseală extremă, în special după practicarea unui sport, probleme cu somnul, dureri corporale și confuzie. Deși oamenii de știință încă nu au identificat cauza pentru ME/CFS, apariția afecțiunii în cazul multor pacienți a avut loc după infectarea cu un virus sau o bacterie.

Până în prezent, experții nu au reușit să afirme dacă ME/CFS este un simptom al COVID-ului de lungă durată. Totuși, în urma unui nou studiu, realizat de către cercetătorii din cadrul Icahn School of Medicine din Mount Sinai, New York, au fost testați 41 de pacienți pe baza criteriilor de diagnostic ME/CFS.

Aproximativ 46% dintre persoanele testate au avut patru sau mai multe simptome de ME/CFS și au experimentat un impact substanțial asupra vieții lor, ca urmare a oboselii. Alți 13 pacienți diagnosticați cu COVID pe termen lung au îndeplinit criteriile, dar au fost excluși din cauza faptului că au avut un IMC mare sau o boală cardiacă.

Ulterior, pentru a evalua modul în care respirația este afectată de activitatea fizică, echipa a supus grupul la o serie de exerciții cardiopulmonare. Pacienților li s-a comunicat să pedaleze pe o bicicletă staționară până când au ajuns la epuizare. Nivelul de dificultate a fost crescut cu 25 wați la fiecare trei minute.

Aproape toți pacienții (36 din 41) au prezentat respirație anormală. Aceasta a fost una rapidă, superficială, similară cu cea a persoanelor cu astm. În plus, majoritatea persoanelor au prezentat hiperventilație cronică după exerciții.

„Mulți dintre acești pacienți au raportat dificultăți de respirație, iar testul bazat pe exerciții cardiopulmonare este adesea folosit pentru a determina cauza care stă la baza acestora. Constatările acestea sugerează faptul că într-un subgrup (de pacienți cu COVID pe termen lung), hiperventilația și/sau respirația disfuncțională pot sta la baza simptomelor pacienților. Acest lucru este important, deoarece aceste anomalii pot fi abordate prin exerciții de respirație”, a declarat dr. Donna Mancini, profesoară în cadrul Departamentului de Cardiologie și autoarea principală a studiului.

Mancini a declarat faptul că ar putea exista mai multe subgrupe de pacienți cu COVID de lungă durată, printre care se numără și cei care au simptome asemănătoare cu ME/CFS.

Această teorie a fost reluată de dr. David Strain, consilier medical în cadrul organizației caritabile Action for ME, dar care nu a fost implicat în cercetare.

Strain a considerat faptul că studiul este un început promițător, dar cexistă o diferență între metodele de cercetare aplicate și cele tipice din cadrul studiilor pe ME/CFS. „Unul dintre criteriile cheie pentru ME este starea de rău post-efort, iar noi testăm acest lucru prin repetarea testelor cu exerciții pe parcursul a două zile consecutive. Ulterior, nu urmărim doar insuficiența respiratorie din prima zi, ci și diferența dintre testele din prima zi și cele din a doua zi”, a declarat dr. David Strain.

„Este foarte probabil ca, în comparație cu cei 250.000 de oameni care suferă de ME și despre care nu se știe cauza inițială, un subgrup de persoane diagnosticate cu COVID pe termen lung să sufere de fapt de ME cu un declanșator viral cunoscut. O mai bună înțelegere a ambelor afecțiuni va fi în beneficiul tuturor”, a adăugat Strain.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.