Cercetătorii au constatat faptul că prezența poluanților în aer și apă poate fi asociată cu modificări ale raportului de nașteri dintre băieți și fete. Totuși, aceștia nu sunt siguri dacă poluanții respectivi au cauzat această schimbare.
În cazul altor specii, factorii de mediu pot afecta probabilitatea ca descendenții să fie de gen masculin sau feminin. De exemplu, în cazul mai multor specii de reptile și pești, temperatura de incubație determină genul puilor din ouă.
Există multe povești populare despre factorii care afectează genul unui copil (de exemplu, dieta părinților). Cu toate acestea, au fost demarate puține studii în acest sens, deci nu se cunosc detalii despre ce factori de mediu pot juca un rol în ceea re privește genul copilului.
În fiecare spital este atribuit un raport dintre băieți și fete, cunoscut sub numele de raportul de gen la naștere (SRB). Un SRB mai mare indică nașterea mai multor băieți, iar un SRB mai mic înseamnă că s-au născut mai multe fete. În general, SRB-ul global indică un număr puțin mai mare în rândul băieților. Totuși, acesta se schimbă odată cu locația geografică și perioada de timp.
În cadrul studiilor anterioare, cercetătorii au utilizat seturi mici de date pentru a analiza dacă elementele poluante, schimbările meteorologice sau stresul psihologic ar putea afecta SRB-ul. În cadrul noii cercetări, o echipă de oameni de știință condusă de către dr. Andrey Rzhetsky din cadrul Universității din Chicago a comparat înregistrările a 6 milioane de nașteri cu date de mediu extrase din bazele de date naționale. Aceștia au analizat 3 milioane de nașteri din SUA care au avut loc între anii 2003 și 2011 și alte 3 milioane de nașteri care au avut loc în Suedia în perioada 1983-2013.
Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între SRB și temperatura ambiantă, anotimpuri, rata șomajului sau rata criminalității violente. Cu toate acestea, unele substanțe poluante au afectat raportul nașterilor, în ambele direcții. Fierul și plumbul din sol au redus SRB-ul, în timp ce bifenilii policlorurați (PCB), mercurul, monoxidul de carbon, aluminiul din aer și cromul și arsenicul din apă l-au sporit.
Deși nu se poate concluziona dacă elementele poluante pot schimba raportul de nașteri de băieți și fete, echipa a declarat faptul că speră ca rezultatele să fie luate în considerare de către guverne pentru a combate poluarea mediului.