Acasă Cultură EFECTUL EXPLOATĂRII AURULUI DIN AMAZON ASUPRA GRUPURILOR INDIGENE LOCALE

EFECTUL EXPLOATĂRII AURULUI DIN AMAZON ASUPRA GRUPURILOR INDIGENE LOCALE

86
0
(c) Paulo Lopes/ZUMA Wire/Alamy Live News

Conform unei investigații derulate de ziarul Folha de S.Paulo, guvernul brazilian a aprobat ordinul de explorare a aurului într-o zonă a pădurilor tropicale amazoniene care găzduiește 23 de grupuri indigene.

Jurnaliștii au raportat faptul că șeful Cabinetului de Securitate Instituțională al Braziliei, Augusto Heleno, a acordat în anul 2021 șapte licențe de exploatare a aurului într-o porțiune de junglă, care se învecinează cu Venezuela și Columbia.

Ecologiștii au declarat faptul că mineritul din zona municipiului São Gabriel da Cachoeira, ar conduce la defrișarea uneia dintre cele mai diverse regiuni din lume și ar intensifica otrăvirea cu mercur a grupurilor indigene.

De asemenea, exploatarea ar putea încuraja o goană mortală a aurului, care s-a accelerat în Amazon în ultimii cinci ani, deoarece prețurile metalului au crescut.

În luna noiembrie 2021, poliția braziliană a incendiat 131 de bărci ilegale de dragare a aurului care exploatau albia unui râu aflat în inima pădurii tropicale. Conform unor rapoarte, la începutul anului, minerii ar fi ucis doi membri ai unuia dintre cele mai mari grupuri indigene din Brazilia, Yanomami, atunci când indivizii au încercat să-i expulzeze de pe teritoriul lor cu arcuri și săgeți.

„Deși mineritul este direct responsabil pentru 10% din defrișările din Amazon, acesta deschide calea către instalarea crescătoriilor de vite și a tăietorilor de lemne”, a declarat Erika Berenguer, ecologist în cadrul Universității din Oxford.

O altă problemă este eliberarea de mercur toxic, element adesea folosit pentru a separa aurul de sedimente. Acest lucru provoacă o scădere a populațiilor de pești și tulburări neurologice în cadrul amazonienilor, în special dizabilități de învățare în cazul copiilor și probleme de vedere și motorii.

Peștii reprezintă cea mai mare parte a dietei indigene amazoniene, iar din 428 de pești studiați în apropierea sit-urilor miniere din statul Amapá în anul 2018, toate exemplarele aveau niveluri detectabile de mercur. „Ei se otrăvesc încet cu ceva ce nu poate fi tratat. Metalul a fost regăsit și în cazul aligatorilor, marsuinilor și delfinilor de râu aflați la o distanță de până la 100 de kilometri față de zona de activitate minieră”, a declarat Berenguer.

„Zona amazoniană din Brazilia găzduiește multe grupuri necontactate. Cel puțin două au fost văzute în partea braziliană a regiunii Cabeça do Cachorro, în care se află São Gabriel da Cachoeira”, a declarat Antenor Vaz, consultant pentru triburile izolate din America de Sud în cadrul organizației Land is Life. Cercetătorii au mai observat un astfel de grup în Columbia și suspectează că ar putea exista și altele, deoarece organismul guvernamental însărcinat cu protejarea drepturilor indigenilor nu a explorat încă regiunile izolate ale junglei.

Mineritul din Cabeça do Cachorro ar putea otrăvi râurile pe care se bazează aceste grupuri izolate”, a adăugat Vaz.

Expansiunea mineritului este cea mai recentă dovadă a faptului că angajamentul Braziliei în ceea ce privește încetarea defrișărilor până în anul 2030 în cadrul summitului COP26 nu va fi respectat”, au declarat Berenguer și Vaz. Defrișarea s-a extins vertiginos sub președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, iar în anul 2020, controversatul lider a propus un proiect de lege pentru legalizarea dezvoltării teritoriilor indigene, care nu a fost încă decis de Congres. „Dacă Brazilia continuă să atace dreptul de viață prin izolare voluntară, aceste lucru va pune în pericol însăși existența acestor grupuri necontactate”,  adăugat Vaz.

În cadrul ziarului Folha de S.Paulo se raportează faptul că, până în prezent, în Amazon au fost aprobate un număr record de 45 de licențe miniere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.