Acasă Cultură DRUM ROMAN ANTIC DESCOPERIT LA BAZA LAGUNEI VENEȚIENE

DRUM ROMAN ANTIC DESCOPERIT LA BAZA LAGUNEI VENEȚIENE

510
0
(c) Antonio Calandriello and Giuseppe D'Acunto

Un drum vechi, acum scufundat, a fost descoperit în laguna venețiană, într-o zonă care ar fi fost accesibilă în urmă cu 2.000 de ani, în perioada epocii romane.

Fantina Madricardo și colegii săi, din cadrul Institutului de Științe Marine din Veneția, au făcut această descoperire după ce au cartografiat o zonă de la baza lagunei, numită canalul Treporti.

„Credem că a făcut parte din rețeaua de drumuri romane din nord-estul zonei Veneției”, a declarat Madricardo.

În anii 1980, arheologul Ernesto Canal a propus ideea existenței unor structuri antice create de om, scufundate în laguna venețiană. Această sugestie a determinat decenii de dezbateri, dar nu a putut fi confirmată până acum, deoarece tehnologia disponibilă anterior nu era atât de avansată pentru a explora un mediu atât de provocator.

„Zona respectivă este foarte dificil de investigat de scafandri, deoarece există curenți puternici, iar apa din laguna venețiană este foarte tulbure”, a declarat Madricardo.

Echipa a folosit un ecosounder multibeam, montat pe o barcă, pentru a realiza o imagine a ceea ce se află sub apă. Acest dispozitiv trimite unde acustice, care sunt reflectate înapoi de baza lagunei, permițând echipei să reconstruiască imagini cu structurile detectate.

Cercetătorii au descoperit 12 structuri, cu dimensiuni de până la 2,7 metri înălțime și 52,7 metri lungime, care se extindeau de-a lungul a 1.140 metri în direcția sud-vest spre nord-est, având o configurație asemănătoare unui drum.

Prezența și configurația acestor structuri sugerează că ar fi putut exista o așezare umană în zonă. Apoi, zona a fost scufundată, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani – parțial din cauza activității umane care a deviat fluxul râurilor și a epuizat zona sedimentului care era necesară pentru a menține așezarea deasupra apei.

„Probabil că drumul oferă acces la acest mediu bogat. Marginile terenului și ale apei sunt pline de resurse pe care oamenii ar fi putut să le exploateze”, a declarat James Gerrard din cadrul Universității Newcastle din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.