Acasă Stil de viață MODIFICAREA COMPORTAMENTULUI BEBELUȘILOR FAȚĂ DE STRĂINI

MODIFICAREA COMPORTAMENTULUI BEBELUȘILOR FAȚĂ DE STRĂINI

84
0
(c) fizkes/Shutterstock

Bebelușii sunt mai receptivi din punct de vedere social la femeile străine atunci când pot simți mirosul natural al mamei lor, sugerându-se faptul că acesta funcționează ca un semnal de siguranță.

În urma cercetărilor anterioare s-a descoperit faptul că semnăturile unice de miros ale mamelor le permit bebelușilor să le recunoască. În plus, acestea produc un efect calmant.

Yaara Endevelt-Shapira și colegii acesteia din cadrul Centrului Interdisciplinar din Herzliya, Israel, s-au întrebat dacă semnalele produse de mirosul matern schimbă și modul în care sugarii răspund la străini.

Ei au cerut unui grup format din 62 de mame să poarte tricouri din bumbac timp de două nopți consecutive și să evite să folosească deodorant sau alte produse parfumate, astfel încât mirosul lor natural să imprime în haine.

După aceea, copiii lor, care aveau o vârstă medie de 7 luni,  au fost legați de scaune și prezentați unei femei necunoscute, care avea aproximativ aceeași vârstă cu mama lor, locuia în aceeași zonă și era ea însăși mamă.

Atunci când bebelușii aveau tricoul mamei sub nas, ei erau mai predispuși să zâmbească, să râdă și să se uite la persoana respectivă.

Dispozitivele electroencefalografice (EEG) montate pe capul ambilor participanți au arătat faptul că undele electrice ale creierului bebelușilor aveau o probabilitate mai mare să se sincronizeze cu cele ale străinului atunci când aceștia au simțit mirosul tricoului mamei lor. Același tip de sincronizare a undelor cerebrale a fost observat atunci când bebeluși și mamele lor se uitau unul la celălalt. Cercetătorii sunt de părere că acesta este un semn că ambii simt o conexiune reciprocă.

„Descoperirile sugerează că mirosurile corporale materne pot ajuta copiii să facă tranziția la grupuri sociale, să exploreze noi medii și să comunice cu parteneri necunoscuți”, a declarat Endevelt-Shapira.

Acest lucru ar putea explica de ce aducerea unui „obiect de tranziție” , precum o pătură sau o jucărie de acasă, la grădiniță îi poate ajuta pe copiii mici să se familiarizeze cu locația, deoarece acesta ar putea avea un miros asemănător cu cel al mamei lor.

Pentru moment, cercetătorii nu au analizat dacă mirosul natural al taților sau al altor membri ai familiei poate avea un efect similar. „Noi credem că mirosurile corporale paterne ar putea influența și sincronia interpersonală cu străinii. Bebelușii umani beneficiază de legăturile cu adulți, alții decât părinții lor, deoarece aceștia sunt mai neputincioși decât puii altor specii și necesită adesea un cerc mai larg de îngrijire. Acesta poate fi motivul pentru care mirosul matern facilitează aceste relații externe. În urma studiului actual s-a constatat faptul că mirosul matern îi ajută pe bebeluși să realizeze conexiuni cu femeile care sunt asemănătoare cu propriile mame. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă efectul se extinde și la bărbați femei provenite din alte zone”, a declarat Endevelt-Shapira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.