Acasă Spațiu și Astronomie OBSERVAREA CELUI MAI MARE JET DE PLASMĂ EJECTAT DE O STEA ÎNDEPĂRTATĂ

OBSERVAREA CELUI MAI MARE JET DE PLASMĂ EJECTAT DE O STEA ÎNDEPĂRTATĂ

83
0
(c) NASA Goddard

Astronomii au observat un nor imens de plasmă ejectat de pe suprafața unei stele tinere, asemănătoare Soarelui. Acest eveniment, cunoscut sub numele de ejecție de masă coronală (CME), a fost mai mare decât orice înregistrări anterioare pe acest tip de stele. Cercetătorii speră că evenimentul ar putea ajuta la înțelegerea modului în care aceste tipuri de erupții ar fi putut afecta sistemul nostru solar în trecut.

De obicei, CME-urile apar după erupții stelare (cunoscute și sub numele de erupții solare). Acestea sunt explozii intense de radiații electromagnetice eliberate din atmosfera unei stele. CME-urile observate în cadrul Soarelui sunt responsabile pentru aurorele spectaculoase pe care le vedem pe Pământ.

Observarea CME-urilor care provin de la alte stele sunt rare, deoarece acestea sunt slabe și foarte de greu de detectat. Cu toate acestea, în prezent, Yuta Notsu și colegii acestuia din cadrul Universității din Colorado Boulder au descoperit dovezi a unui eveniment de timp CME, care a avut loc pe o stea tânără. Această ejecție a fost mai puternică decât orice au observat cercetătorii până în prezent.

Folosind satelitul Transiting Exoplanet Survey și telescopul Seimei din Japonia, aceștia au monitorizat activitatea unei stele denumite EK Draconis, aflată la o distanță de 111 ani lumină și cu o vârstă cuprinsă între 50 și 125 de milioane de ani, între lunile ianuarie și aprilie 2020.

În data de 5 aprilie 2020, echipa a observat o erupție superioară, adică o erupție stelară deosebit de mare, pe suprafața stelei EK Draconis. Aceasta a fost urmată la scurt timp de o eliberare uriașă de plasmă, care a fost lansată la o viteză de 510 de kilometri pe secundă și despre care cercetătorii sugerează că ar putea fi primele etape ale unui CME.

Ei au estimat faptul că masa plasmei a fost de 10 ori mai mare decât cea a celui mai mare CME produs de soarele nostru. „Acesta este cel mai mare eveniment produs în cadrul unei stele de tip solar”, a  declarat Notsu.

Cercetătorii sunt de părere că erupțiile stelare și CME-urile masive de pe suprafața Soarelui apar doar o dată la câteva mii de ani. În trecut, CME-urile au deteriorat rețelele electrice și au întrerupt comunicațiile radio. Notsu sugerează că, dacă am experimenta evenimente la scara celor observate pe EK Draconis, ar putea exista un nivel de distrugere a infrastructurii și mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.