Acasă Inginerie medicală SUBSTANȚA CARE POATE PRELUNGI VIAȚA ȘOARECILOR

SUBSTANȚA CARE POATE PRELUNGI VIAȚA ȘOARECILOR

83
0
(c) Shutterstock / kholywood

O substanță chimică izolată din extractul de semințe de struguri prelungește durata de viață a șoarecilor bătrâni cu 9% prin eliminarea celulelor vechi și uzate. De asemenea, tratamentul pare să îmbunătățească condiția fizică a șoarecilor și să reducă dimensiunea tumorilor atunci când este utilizat împreună cu chimioterapia.

Descoperirea întărește argumentele pentru viitoarele terapii anti-îmbătrânire, care vizează celulele senescente. Acestea sunt celule îmbătrânite, care își pierd capacitatea de a se reproduce și, în schimb, produc substanțe care provoacă inflamații.

Pe măsură ce îmbătrânim, numărul celulelor senescente crește. Acestea au fost legate de diferite afecțiuni legate de vârstă, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și osteoporoză.

Pentru a găsi o substanță care ar putea distruge aceste celule, Qixia Xu și colegii acestuia din cadrul Universității Chineze de Științe din Shanghai au analizat o bibliotecă de substanțe chimice legate de îmbătrânire pentru a studia efectele lor împotriva celulelor senescente. Aceștia au descoperit o substanță chimică existentă în semințele de struguri, care poartă numele de Procianidina C1 (PCC1).

La concentrații scăzute, PCC1 pare să împiedice celulele senescente dintr-un vas să producă substanțe inflamatorii. La concentrații mari, substanța chimică a ucis celulele, lăsând, în același timp, celulele tinere intacte.

Pentru a testa eficacitatea pe animalele vii, echipa de cercetare a injectat de două ori pe săptămână 171 de șoareci cu vârsta de 2 ani (echivalentul a aproximativ 70 în ani umani) fie cu PCC1, fie cu o soluție de control. În medie, PCC1 a crescut durata de viață a șoarecilor cu 9%.

De asemenea, substanța chimică a părut să îmbunătățească starea fizică a șoarecilor mai tineri. Animalele cu vârste mai mici de 2 ani au fost injectate fie cu o soluție de control, fie cu PCC1 la fiecare două săptămâni timp de patru luni, după care au fost supuse unei game de teste fizice. În comparație cu șoarecii cărora li s-a administrat soluția de control, animalele care au primit tratamentul au avut o viteză maximă de deplasare semnificativ mai mare, o forță de prindere îmbunătățită și o rezistență mai bună atunci când au alergat pe o bandă rulantă.

Este cunoscut faptul că tratamentul de chimioterapie accelerează îmbătrânirea celulelor din tumori. Pentru a afla dacă PCC1 ar putea ucide aceste celule tumorale îmbătrânite, sporind impactul chimioterapiei, echipa a testat substanța chimică alături de mitoxantronă, un medicament folosit pentru a trata mai multe afecțiuni, printre care cancerul de sân, limfomul non-Hodgkin și leucemia mieloblastică acută.

Echipa a testat acest tratament combinat pe șoareci cărora le-au fost implantate celule din tumori de prostată umană. Tratarea șoarecilor, atât cu PCC1, cât și cu mitoxantronă, a redus dimensiunea tumorilor cu aproximativ 75%. Chimioterapia a redus dimensiunea acestora cu aproximativ 44%.

„Faptul că substanța chimică nu pare să afecteze celulele sănătoase sugerează că aceasta ar putea fi un tratament terapeutic anti-îmbătrânire promițător. Cercetările viitoare vor trebui să investigheze dacă PCC1 are efecte similare și asupra oamenilor”, a declarat Dorian Ziegler din cadrul Universității din Lausanne, Elveția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.