Acasă COVID-19 COMERCIALIZAREA DE CERTIFICATE FALSE DE VACCINARE PE DARK WEB

COMERCIALIZAREA DE CERTIFICATE FALSE DE VACCINARE PE DARK WEB

63
0
(c) PAU BARRENA/AFP via Getty Images

Certificatele digitale de vaccinare COVID-19 pentru utilizare în SUA și Uniunea Europeană sunt disponibile pentru cumpărare pe dark web. Cercetătorii au declarat faptul că deși majoritatea par a fi false, unele dintre acestea pot fi acte valide, care au fost extrase din bazele de date naționale.

Restricțiile impuse în mai multe țări includ prezentarea unei dovezi a vaccinării împotriva coronavirusului pentru accesarea anumitor locații, precum restaurante și cluburi de noapte.

De obicei, pașapoartele pentru vaccin iau forma unei înregistrări digitale într-o aplicație dedicată pentru smartphone, prezentată ca un cod QR scanabil.

Emmanouil Vasilomanolakis și colegii acestuia din cadrul Universității Aalborg din Danemarca au găsit 17 piețe și 10 magazine pe dark web (o colecție de site-uri web care, pot fi accesate prin browsere speciale) care pretind că oferă spre vânzare certificate de vaccinare digitale falsificate. Cercetătorii au analizat listările folosind motoare de căutare dedicate.

Comercianții pretindeau că vând pașapoarte și certificate de vaccin din mai multe țări europene și din SUA în schimbul unei plăți în criptomonede. „Totuși, multe dintre certificate nu sunt reale. Noi suntem de părere că marea majoritate a ofertelor sunt o înșelătorie”, a declarat Vasilomanolakis.

Cu toate acestea, Vasilomanolakis și colegii săi suspectează că au fost oferite spre vânzare și o serie de certificate de vaccinare legitime. Unele dintre codurile QR, prezentate ca dovezi pentru a-i atrage pe clienți, par a fi acte valide în bazele de date naționale.

Un certificat franțuzesc, pus în vânzare pentru echivalentul a 450 de dolari în criptomonede, a fost asociat cu un cod QR valid și operațional. Cu toate acestea, numele asociat cu acesta nu părea să aparțină unei persoane reală; singura înregistrare online a unei persoane cu acel nume data din secolul al XVIII-lea.

Un alt vânzător a afișat un videoclip în care se arată partea de back end a unui sistem european de înregistrare a vaccinurilor, indicând faptul că acesta avea acces la baza de date respectivă. De asemenea, în videoclip se prezintă înregistrările interne ale vânzătorului, prezentându-se faptul că acesta a onorat 1700 de comenzi și a generat un profit de peste 450.000 de dolari.

„Nu este surprinzător faptul că piețele dark web au fost exploatate de criminali în acest context. Timp de multă vreme, aceste platforme au oferit o oportunitate de a obține acces la bunuri și servicii dificil de procurat în siguranță și ușor, în viața de zi cu zi”, a declarat Matthew Shillito din cadrul Universității din Liverpool, Marea Britanie, care studiază fenomenul dark web.

„Posibilitatea ca unele persoane din interior să fi extras unele certificate este îngrijorătoare. Se pare că unii ar putea fi oameni din cadrul furnizorilor de servicii de sănătate care vând sau oferă acces la certificate legitime”, a declarat Shillito.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.