În urma unei analize a informațiilor cunoscute cu privire la primele cazuri de COVID-19 a fost consolidată teoria conform căreia pandemia de coronavirus a început atunci când animalele de la Piața Huanan din Wuhan, China, au transmis virusul oamenilor. Printre altele, s-a concluzionat faptul că primul caz de infectare a fost o femeie care a lucrat ca vânzătoare de fructe de mare la piață și care s-a îmbolnăvit în data 11 decembrie 2019.
Cercetătorii sunt siguri de faptul că virusul SARS-CoV-2 derivă din coronavirusurile întâlnite în cazul liliecilor. Ceea ce nu este clar este locul, momentul și modul în care acesta a sărit de la lilieci la oameni. Încă de la început s-a suspectat faptul că animalele vii din Piața Huanan ar putea fi gazda intermediară, deoarece cazurile inițiale au fost grupate în jurul acestei piețe.
În cadrul unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății privind originile virusului SARS-Cov2, publicat la începutul anului 2021, s-a afirmat faptul că prima persoană despre care se știe că a contractat virusul s-a îmbolnăvit în data de 8 decembrie și nu a avut nicio legătură cu piața. Acesta a fost parțial motivul pentru care raportul care s-a concluzionat că nu poate fi trasă nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieței.
„Cu toate acestea, acest bărbat (un contabil de 41 de ani care locuiește la 30 de kilometri de piață) a mers la spital în data de 8 decembrie din cauza unor probleme dentare și a dezvoltat simptome de COVID-19 abia în data de 16 decembrie. Aceste date sunt confirmate de interviuri media cu acel contabil, înregistrările spitalului și o lucrare științifică”, a declarat Michael Worobey din cadrul Universității din Arizona.
Aceasta înseamnă că cele mai vechi cazuri cunoscute au fost, într-adevăr, legate de piață, primul fiind vânzătoarea de fructe de mare, care s-a îmbolnăvit în data de 11 decembrie 2019.
Motivul pentru care aceste informații nu sunt în raportul OMS nu este clar, deoarece echipa a discutat cu contabilul. „Bănuiesc că li s-a spus că acesta a fost pacientul din data de „8 decembrie”, iar aceștia au luat informația ca atare. Totuși, ar fi interesant să aflăm mai multe detalii despre acel interviu”, a declarat Worobey.
Întrebat dacă raportul lor este greșit, un purtător de cuvânt din cadrul OMS a declarat faptul că este dificil să comenteze anumite cazuri. „Echipa s-a întâlnit cu câțiva dintre pacienții timpurii, dar acelea nu au fost interviuri epidemiologice, în cadrul cărora să fie colectate date cu privire la starea lor de sănătate. Acele interviuri au fost făcute de autoritățile chineze în anul 2020”, a relatat acesta.
În general, conform raportului OMS, o treime din cele 168 de cazuri identificate retrospectiv în luna decembrie aveau legături cu piața Huanan. „Dacă piața ar fi sursa virusului, acest lucru este în conformitate cu ceea ce ne-am aștepta să găsim”, a declarat Worobey. Din cauza faptului că virusul SARS-CoV-2 era extrem de infecțios în primele etape și că acesta s-ar putea răspândi asimptomatic, multe dintre cazuri nu au legătură directă cu sursa.
Cu toate acestea, cercetătorii au sugerat faptul că această legătură aparent puternică cu piața se datorează părtinirii, deoarece de îndată ce autoritățile au fost alertate în data de 29 decembrie, acestea au început să caute în mod special cazuri legate de piață.
Worobey a declarat faptul că acest lucru poate fi verificat prin analizarea a ceea ce s-a întâmplat la cele trei spitale, în care medicii și-au dat seama pentru prima dată că ceva nu era în regulă. Înainte ca autoritățile superioare să fie alertate, ei identificaseră 19 cazuri inexplicabile de pneumonie, dintre care 10 erau legate de piață.
„A existat o preponderență reală a cazurilor timpurii de COVID-19 asociate cu piața Huanan”, a relatat acesta.
În plus, nu numai că multe cazuri timpurii sunt legate de piață, ci acestea sunt legate în mod specific de partea de vest a pieței, unde erau găzduite animale vii, precum câinii raton. Câinii raton sunt o potențială gazdă intermediară. Ei pot fi infectați cu SARS-CoV-2, dar prezintă puține simptome.
„Aceasta este o dovadă convingătoare a faptului că, la fel ca primul virus SARS, originea bolii COVID-19 este asociată cu piața animalelor vii”, a declarat David Robertson din cadrul Universității din Glasgow, Marea Britanie.
Nu toată lumea este de acord. „Nu există nimic nou în acest articol care ar putea identifica o origine naturală a virusului SARS-CoV-2 mai probabilă decât una de laborator”, a declarat Rossana Segreto din cadrul Universității din Innsbruck, Austria.
Totuși, alte descoperiri recente au slăbit acest argument, adică acela că virusul a fost creat în laborator. Coronavirusurile care se aseamănă foarte mult cu virusului SARS-CoV-2 au fost descoperite în cazul liliecilor din Laos. Aceste virusuri sălbatice, despre care unii cercetătorii susțineau faptul că ar fi putut apărea doar într-un laborator, în timpul așa-numitelor experimente de câștig de funcție, în care se demonstrează că aceste caracteristici pot evolua și chiar evoluează în sălbăticie, au caracteristici comune cu virusul SARS-CoV-2.