Acasă Spațiu și Astronomie FRAGMENTUL DESPRINS DIN LUNĂ CARE ORBITEAZĂ ÎN JURUL SOARELUI

FRAGMENTUL DESPRINS DIN LUNĂ CARE ORBITEAZĂ ÎN JURUL SOARELUI

81
0
(c) Addy Graham/Universitatea din Arizona

Este posibil ca o mică bucată din Lună să orbiteze în jurul Soarelui odată cu Pământul. Obiectul, denumit Kamo‘oalewa, are o compoziție chimică neașteptată, care sugerează faptul că acesta s-a desprins din Lună și a fost aruncat pe orbită.

Cvasisateliții precum Kamo‘oalewa călătoresc împreună cu o planetă pe orbite similare în jurul Soarelui. Pământul are 5 astfel de obiecte. Benjamin Sharkey și Vishnu Reddy din cadrul Universității din Arizona au condus o echipă de cercetare care a folosit Marele Telescop Binocular și telescopul Lowell Discovery, ambele situate în Arizona, pentru a examina spectrul luminii care este reflectată de pe Kamo’oalewa.

Observațiile lor au arătat faptul că obiectul este neașteptat de roșu. „Nu seamănă cu ce ne-am fi așteptat să detectăm. Acesta nu este un asteroid obișnuit. Ne-am uitat la aproape 2.000 de spectre ale altor asteroizi din apropierea Pământului și niciunul s-a asemănat cu spectrul acestuia”, a declarat Sharkey.

De asemenea, cercetătorii au comparat observațiile cu detalii ale mai multor tipuri de asteroizi cu nuanțe similare, inclusiv cei cu un conținut ridicat de metal și cei acoperiți cu granule mici de praf. Totuși, niciunul nu a fost asemănător cu Kamo’oalewa. Singura potrivire a fost cu o mostră de rocă lunară, colectată în cadrul misiunilor Apollo, sugerându-se faptul că Kamo’oalewa s-a format în urma unui impact al Lunii cu un alt obiect.

„Este un fel de piesă lipsă din puzzle. Pe Pământ există meteoriți, pe Lună există găuri din care aceste roci ar fi putut fi expulzate, iar aceasta ar putea fi piesa intermediară”, a declarat Reddy.

Determinarea perioadei în care roca a orbitat odată cu Pământul este o sarcină dificilă. „Noi credem că obiectul a venit de pe Lună. Compoziția pare să fie similară, dar determinarea informațiilor cu privire la momentul în care aceasta s-a desprins de satelit este o procedură dificilă. Singura modalitate de a face asta ar fi prin colectarea și analizarea unui eșantion”, a adăugat Reddy. Agenția spațială chineză dezvoltă deja o astfel de misiune, denumită ZhengHe, care urmează să fie lansată la mijlocul anilor 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.