Acasă IT FACEBOOK CONSTRUIEȘTE CEL MAI MARE CABLU DE DATE TRANSATLANTIC CU O CAPACITATE...

FACEBOOK CONSTRUIEȘTE CEL MAI MARE CABLU DE DATE TRANSATLANTIC CU O CAPACITATE RECORD

155
0
(c) Google

Operatorii de telecomunicații care utilizează tehnologii vechi rămân în urmă în cursa globală a lățimii de bandă, întrucât giganții globali din domeniul conținutului și cloud computing își construiesc propriile rețele globale.

Facebook colaborează cu o companie gigant din domeniul electronicelor și IT, NEC Corporation, pentru a construi cel mai mare cablu de date submarin din lume. Când va fi finalizat, cablul va avea o capacitate de transportare a datelor de 500 terabiți pe secundă – aproximativ 4.000 de discuri Blu-Ray de date – între America de Nord și Europa pe cea mai aglomerată „autostradă de date” din lume.

Timp de decenii, cablurile transoceanice au fost construite de consorții de operatori de telecomunicații, cum ar fi AT&T și British Telecom. Pe măsură ce cloud computing-ul și centrele de date se răspândesc în întreaga lume, Google, Amazon, Facebook și Microsoft încep să se alăture consorțiilor de cablu. În ultimii ani Google a început să-și construiască propriile cabluri de date transoceanice. Noul cablu va oferi companiei Facebook proprietatea exclusivă a celui mai mare cablu de date din lume.

Cablurile transoceanice din fibră optică sunt coloana vertebrală a rețelei globale de telecomunicații, iar schimbarea lor de proprietate reflectă creșterea rapidă a centrelor de date pentru cloud computing și distribuție de conținut. Google deține 23 de centre de date gigantice în întreaga lume, fiecare actualizat constant pentru a reflecta cloud-ul Google pentru utilizatorii din regiunea lor.

În urmă cu trei ani, fluxurile dintre centrele de date reprezentau 77% din traficul transatlantic și 60% din traficul transpacific, a declarat la acea vreme Alan Mauldin, director de cercetare în cadrul TeleGeography, o unitate de cercetare a pieței din California, PriMetrica. Se consideră că traficul între centrele de date crește mai repede decât consumul de date pe persoană, despre care oficialii Facebook susțin că prezintă o creștere cu 20 – 30% pe an.

Producătorii de fibre optice au lucrat neîncetat pentru a ține pasul cu cererea de lățime de bandă. Timp de decenii, capacitatea de date a unei singure fibre a crescut într-un ritm mai rapid decât numărul de tranzistoare de pe un cip, aceasta fiind definiția legii lui Moore.

Dezvoltarea unor formate de semnal mai sofisticate a oferit unele îmbunătățiri, dar nu suficient de avansate pentru a ține pasul cu cererea de lățime de bandă. Singura modalitate de limitare a limitelor lui Shannon a fost deschiderea de noi căi pentru livrarea datelor.

În anul 2018, Facebook și Google s-au axat pe lărgirea benzii de transmisie a fibrelor optice, prin adăugarea de semnale la o sută de lungimi de undă noi, pentru a încadra 24 de terabiți printr-o singură fibră. Fiecare dintre cele două companii a cumpărat o pereche de fibre pe cablul Pacific Light, care se întinde de la Hong Kong la Los Angeles. Liderul consorțiului, Pacific Light Data Communications, din Hong Kong, a reținut alte patru perechi în cablul de șase perechi. Deși cablul a fost construit de curând, Comisia Federală pentru Comunicații din SUA a refuzat să-și licențieze conexiunea la rețeaua SUA, din cauza problemelor de securitate care decurg din relațiile diplomatice cu China.

Între timp, Facebook și Google s-au axat pe o altă abordare, crescând numărul de fibre din cabluri. Acest lucru fusese limitat la opt perechi, în funcție de capacitatea cablulului de a furniza energie electrică, pentru a amplifica în mod repetat semnalele optice în timpul călătoriei lor de-a lungul oceanului. Dezvoltatorii au crezut că îmbunătățirea puterii de transmisie și a amplificatoarelor optice ar permite unei noi generații de cabluri să transporte 16-25 de perechi de fibre. Cablul Dunant al companiei Google, care a intrat în funcțiune în ianuarie 2021, are 12 perechi de fibre, cu o capacitate totală de 250 terabiți pe secundă, susține Mauldin. Cablul consorțiului Amitié, precum și cablurile Google Hopper Grace, aflate acum în construcție în Oceanul Atlantic, au ambele 16 perechi de fibre, cu capacități complete de 350-370 terabiți pe secundă.

Noul cablu transatlantic al companiei Facebook va avea 24 de perechi de fibre, fiecare transportând mai mult de 20 de terabiți pe secundă, cu o capacitate totală de 500 terabiți (0,5 petabiți) pe secundă. Capacitățile exacte ale fibrelor din noul sistem diferă din cauza compromisurilor de inginerie, pentru a maximiza capacitatea totală, susține Maudlin.

Este „într-adevăr un proiect remarcabil”, a declarat Peter Winzer, din cadrul Bell Labs și fondator al Nubis Communications. Rata generală de date „se bazează pe capacitățile cablurilor cu perspective pe doi ani, când cablul va fi finalizat”, a adăugat Winzer.

Cu doar câteva zile înainte de a-și construcția cablului de date, în colaborare cu Facebook, NEC a raportat o testare, finalizată cu succes, a unei fibre care conține patru nuclee de ghidare a luminii interne într-un cablu submarin, satisfăcând „cerințele exacte ale rețelelor globale de telecomunicații”. NEC se așteaptă ca fibrele cu mai multe nuclee să multiplice numărul de căi de ghidare a luminii disponibile prin fibre, fără a fi nevoie de modificări majore în dimensiunea și structura cablurilor – considerații importante, deoarece cablurile trebuie să reziste presiunilor uriașe de la baza oceanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.