Acasă Sănătate MODELUL UNIC DE ACTIVITATE A CREIERULUI POATE FI IDENTIFICAT ÎN 100 DE...

MODELUL UNIC DE ACTIVITATE A CREIERULUI POATE FI IDENTIFICAT ÎN 100 DE SECUNDE

64
0
(c) Enrico Amico

Fiecare om are un model unic de activitate cerebrală și poate fi identificat după analizarea creierului timp de 2 minute, cu ajutorul neuroimagisticii.

Un conectom este un rezumat al conexiunilor neuronale ale unei persoane, produs prin scanări cerebrale. De obicei, aceste hărți sunt descrise ca fiind matrici cu mai multe pătrate codificate în culori, pentru a evidenția ce părți ale creierului sunt sincronizate și care nu.

Enrico Amico și colegii săi din cadrul Universității din Geneva, Elveția, au analizat datele de imagistică a creierului a 100 de persoane, pentru a afla la ce interval de timp s-ar putea crea un conectom unic și identificabil.

Studiile anterioare au arătat că aceste hărți pot fi utilizate pentru identificarea indivizilor. Cu toate acestea, construirea unui conectom necesită, de obicei, date de la mai multe scanări RMN, la distanță de câteva ore.

„Deci, ceea ce am vrut să aflăm a fost, care este timpul minim necesar de scanare, pentru a obține un conectom de încredere”, a declarat Amico.

O altă provocare este faptul că un conectom, spre deosebire de alte metode de identificare, cum ar fi amprentele digitale, se schimbă în timp. „Activitatea creierului este un proces complex, dinamic”, susține Amico.

Cercetătorii au descoperit că unele părți ale conectomului ar putea fi legate de tiparul unic de activitate neuronală a unui individ, chiar și atunci când este preluat dintr-o singură scanare RMN funcțională.

„Dacă analizezi intervalele de timp scurt, cele mai identificabile părți ale activității creierului provin din zonele subcorticale și senzoriale”, spune Amico.

Cercetătorii au descoperit că ar putea crea conectomi unici într-un minut și 40 de secunde, identificând cu succes indivizii cu o precizie de 95%.

„Scanările cerebrale sunt măsurători zgomotoase, așa că avem tendința de a face observații medii pe grupuri”, a declarat Petra Vertes din cadrul Universității din Cambridge. Câmpul se mută doar de la observații la nivel de grup la rezultate care se aplică la nivel individual.

„În acest context, este remarcabil faptul că caracteristicile individuale ale funcției creierului apar după mai puțin de 2 minute de scanare. Dacă se dovedește că amprentele digitale ale creierului pot fi folosite și pentru a identifica anumite boli, atunci acest timp de scanare comprimat ar putea avea implicații clinice importante. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.