Acasă COVID-19 PERSOANELE NEVACCINATE SUNT DE 5 ORI MAI PREDISPUSE LA CONTRACTAREA TULPINII DELTA

PERSOANELE NEVACCINATE SUNT DE 5 ORI MAI PREDISPUSE LA CONTRACTAREA TULPINII DELTA

62
0
(c) Getty | Bloomberg

Trei studii recente, desfășurare de CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA), arată că vaccinurile au o rezistență ridicată împotriva tulpinii delta.

Vaccinurile COVID-19 luptă în mare măsură împotriva variantei delta hipertransmisibile a coronavirusului, în special atunci când vine vorba de prevenirea bolilor severe și a deceselor.

În general, persoanele complet vaccinate sunt de aproximativ cinci ori mai puțin susceptibile de a se infecta cu varianta delta, de 10 ori mai puțin probabil să fie spitalizate cu COVID-19 și de 11 ori mai puțin probabil să moară din cauza coronavirusului.

Datele noi au fost publicate la doar o zi după ce președintele Biden din SUA a anunțat mandatele de vaccinare radicale – cea mai agresivă acțiune a administrației de până acum, pentru a duce rezistența vaccinului la un nivel superior. Aproximativ 80 de milioane de americani eligibili pentru vaccinare nu au primit încă vaccinurile gratuite și ușor disponibile. Între timp, delta s-a răspândit în toată țara, conducând la una dintre cele mai mari supratensiuni COVID-19 din pandemie. În prezent, SUA înregistrează aproape 150.000 de cazuri noi în fiecare zi, cu 100.000 de spitalizări și peste 1.500 de decese zilnice – aproape toate fiind prevenibile prin vaccinare.

Deși răspândirea variantei deltei a ridicat îngrijorarea cu privire la eficacitatea vaccinului, datele sugerează că dozele de vaccin se mențin destul de bine. Eficacitatea vaccinurilor existente împotriva infecției a scăzut puţin, odată cu dominanța variantei delta, dar vaccinarea oferă în continuare o protecție puternică – atât de la spitalizare, cât și la eliminarea efectivă a bolii.

Într-unul dintre cele trei studii, cercetătorii din domeniul sănătății publice au analizat datele a peste 600.000 de cazuri de COVID-19 adulți, din 13 jurisdicții americane pe două perioade de timp: o perioadă pre-deltă, din 4 aprilie până în 19 iunie, și o perioadă post-deltă, din 20 iunie. până la 17 iulie. Cercetătorii au calculat apoi rapoartele standardizate ale cazurilor, în funcție de vârstă, internărilor și deceselor, între persoanele complet vaccinate și nevaccinate în fiecare dintre cele două perioade.

În ceea ce privește infecțiile, persoanele complet vaccinate au fost de aproximativ 11 ori mai puțin susceptibile de a avea o infecție în perioada pre-deltă, comparativ cu cele nevaccinate (cu un interval de încredere de 95% de la 7,8 la 15,8). Raportul respectiv a scăzut la 4,6 în perioada post-deltă (cu un interval de încredere de 95% între 2,5 și 8,5).

Pentru spitalizările anterioare variantei delta, persoanele complet vaccinate aveau de 13 ori mai puține șanse de a fi spitalizate decât cele nevaccinate (interval de încredere de la 11,3 la 15,6). După apariția variantei delta, acest raport a scăzut ușor până la de 10 ori mai puțin probabil (interval de încredere de 8,1 până la 13,3). Persoanele vaccinate complet au fost de 16,6 ori mai puțin probabil să moară de COVID-19, înainte de varianta delta (interval de încredere de 13,5 până la 20,4) și de 11,3 ori mai puțin probabil să moară după varianta delta (interval de încredere de 9,1 până la 13,9).

Constatarile sunt „în concordanta cu o potențială scădere a protecției vaccinului împotriva confirmării infecției cu SARS-CoV-2 și o protecție puternică continuă împotriva spitalizării asociate COVID-19 și decesului”, au concluzionat autorii studiului.

Atunci când au concretizat datele, luând în considerare acoperirea vaccinului în cele două perioade de timp, autorii au calculat estimări aproximative ale modului în care s-a schimbat eficacitatea vaccinului în perioada dintre cele două intervale. Pentru protecția vaccinului împotriva infecțiilor, au estimat că eficacitatea a scăzut de la 91% la 78% odată cu apariția variantei delta. Pentru protecția împotriva spitalizărilor, eficacitatea părea să scadă de la 92% la 90%, iar pentru decese, de la 94% la 91%.

O notă îngrijorătoare a fost că scăderea protecției a fost mai pronunțată la grupele de vârstă mai mari, cu vârsta de cel puțin 65 de ani, observându-se scăderi mai mari.

Această constatare a fost reluată într-un al doilea studiu al CDC, care a analizat aproape 33.000 de cazuri de adulți COVID-19 din spitale, secții de urgență și clinici de îngrijire urgentă. În cadrul acestei analiză, eficacitatea vaccinului post-delta împotriva spitalizării părea a fi de aproximativ 86% în general. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au împărțit datele în funcție de vârstă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor a fost de 89% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, dar de doar 76% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 75.

Într-un al treilea studiu, mai restrâns, care a implicat puțin peste 1.000 de persoane din cinci centre medicale pentru veterani, cercetătorii au observat din nou o scădere în funcție de vârstă a eficacității vaccinului împotriva spitalizării. În general, vaccinurile au apărut cu specificații ale eficienței de aproximativ 87% în prevenirea spitalizării. Protecția împotriva spitalizării a fost de 95% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani – dar de doar 80% pentru cele cu vârste de peste 65 de ani.

Deocamdată, nu este clar dacă observașiile din cadrul studiilor se datorează puterii variantei delta în sine, unei slăbiri a protecției în timp de la vaccinarea inițială sau puțin din ambele. Indiferent, datele publicate vor fi critice în deciziile viitoare cu privire la calendarul și disponibilitatea dozelor de rapel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.