În prezent, în Japonia a început comercializarea unui aliment modificat prin metoda CRISPR, mai exact roșia siciliană Rouge High GABA.
„Încă de pe data de 17 septembrie am început să livrăm roșiile”, a declarat Minako Sumiyoshi din cadrul start-up-ului japonez Sanatech Seed, care vinde roșiile direct consumatorilor. Ea a adăugat faptul că cererea pentru roșii nu este „prea rea”.
„Este o etapă foarte importantă pentru alimentele modificate cu ajutorul CRISPR”, a declarat Nigel Halford din cadrul Rothamsted Research din Marea Britanie.
La începutul anului 2021, Sanatech Seed a oferit răsaduri pentru oricine dorea să crească singuri roșiile modificate genetic. „Aproximativ 4.200 de grădinari au acceptat oferta”, a declarat Sumiyoshi.
Roșia este primul aliment modificat cu ajutorul CRISPR care a fost lansat comercial. Deși consumatorii din SUA utilizează deja ulei de soia modificat genetic, acesta a fost creat folosind o metodă mai veche de editare genetică.
„Din câte știu, acesta este primul aliment modificat cu ajutorul CRISPR care a fost comercializat. Deși porumbul CRISPR, creat de către Corteva, a primit aprobare în Canada, acesta nu a fost încă scos la vânzare”, a declarat Jon Entine din cadrul Genetic Literacy Project, o organizație non-profit din SUA.
„În anul 2016, în SUA, a fost aprobată o ciupercă care nu se învinețește și care a fost creată cu ajutorul CRISPR. Cu toate acestea, nu știu dacă aceasta a fost pusă în vânzare.”, a declarat Halford.
Roșia Sicilian Rouge High GABA produce o cantitate mai mică de enzimă care descompune aminoacidul GABA sau acidul gamma-aminobutiric. Acest lucru înseamnă că roșiile conțin o cantitate de aminoacid GABA de 5 ori mai mare decât roșiile normale. Aminoacidul GABA este produs și de corpul uman și joacă un rol cheie pentru creier și sistemul nervos. De asemenea, acesta se comercializează sub formă de supliment alimentar. Deși beneficiile consumului de GABA sunt dezbătute, în urma unei analize ce a avut loc în anul 2020 s-a concluzionat faptul că „aportul de GABA poate avea efecte benefice în ceea ce privește scăderea nivelului de stres și îmbunătățirea somnului.”
Editarea genelor implică schimbarea ADN-ului existent al unui organism. Formele anterioare de inginerie genetică implicau adăugarea de biți suplimentari de ADN de la alte organisme. Deoarece multe modificări introduse prin editarea genelor au loc și în mod natural, în unele țări, alimentele produse prin această metodă nu sunt supuse acelorași reguli ca și alte culturi modificate genetic.
În luna decembrie 2020, autoritățile de reglementare din Japonia au decis să nu reglementeze soiul Sicilian Rouge High GABA modificat genetic, deschizând calea lansării sale în anul 2021.
De asemenea, compania are în vedere lansarea roșiei în alte țări. Reprezentanții departamentului pentru Agricultură din SUA au confirmat deja faptul că Sicilia Rouge High GABA nu va fi reglementată în același mod ca și culturile convenționale modificate genetic.
În prezent, în Marea Britanie și Uniunea Europeană, roșiile ar putea fi reglementate drept modificate genetic, ceea ce ar face obținerea aprobărilor o procedură foarte costisitoare.
Susținătorii editării genetice sunt de părere că tehnologia va avea multe beneficii pentru consumatori și mediu, precum și pentru fermieri și animale de fermă. De exemplu, un grup de bovinele a fost editat genetic pentru a avea o blană mai ușoară. Această modificare a fost realizată pentru a ajuta animalele să facă față climatului încălzit.
Multe alte produse modificate cu ajutorul CRISPR sunt în curs de dezvoltare. În prezent, autoritățile japoneze evaluează o specie de dorată roșie care a suferit o modificare a genomului cu scopul de a produce o cantitate de masă musculară cu 50% mai mare.