Acasă Planeta Pământ IMPACTUL URIAȘ AL INCENDIILOR DIN ANUL 2021 ASUPRA ATMOSFEREI PĂMÂNTULUI

IMPACTUL URIAȘ AL INCENDIILOR DIN ANUL 2021 ASUPRA ATMOSFEREI PĂMÂNTULUI

67
0
(c) DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

Incendiile uriașe din anul 2021, localizate din nord-estul Rusiei până în America de Nord, au făcut ca emisiile globale de dioxid de carbon să fie cele mai ridicate din ultimele două decenii de înregistrări moderne ale sateliților.

„Prin multe măsurători, au fost identificate numeroase incendii în multe părți ale emisferei nordice”, a declarat Daniel Swain din cadrul Universității din California, Los Angeles.

„Am mai văzut zone mari de incendii, dar menținerea acestora timp de două luni, nu am mai întâmpinat”, a declarat Mark Parrington din cadrul Centrului European pentru Prognoze Meteorologice cu Rază Medie de Acțiune.

Anul 2021 a început fără incendii de pădure și părea să urmeze tendința din ultimii ani, în care s-a înregistrat o scădere globală a numărului lor, determinată în mare parte de schimbările de gestionare a terenurilor din Africa, America de Sud și Australia. Acest lucru s-a schimbat în luna iulie 2021. În timp ce imaginile din mass-media, care surprindeau o femeie lângă un incendiu din Grecia, au făcut mediatizat raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice din 9 august, emisiile uimitoare de CO2 din anul 2021, se datorează în mare parte incendiilor care au avut loc în luna iulie într-o zonă îndepărtată din Rusiei.

Un val de căldură a declanșat incendiile care au măturat pădurile boreale din Sakha în Siberia. Capitala provinciei, Yakutsk, a fost acoperită de un fum dens și dăunător. Potrivit datelor provenite de la satelitul Parrington, până la jumătatea lunii august, cantitatea de CO2 eliberat de incendiile din Sakha, un bun indicator al întinderii de vegetație arsă, a fost mai mare decât maximul anterior din intervalul iunie – august 2021. Din fericire, incendiile par acum să fi trecut de apogeu.

În anul 2021, incendiile de vegetație la nivel mondial au eliberat emisii record de CO2. Cantitatea de dioxid de carbon eliberată zilnic (în megatone), între anii 2003 și 2021 poate acționa ca un indicator pentru intensitatea incendiilor de vegetație din aceeași perioadă.

(c) Global Fire Emissions Database / Guido van der Werf

Zona de incendii din regiunea sub-arctică contrastează cu povestea din ultimii doi ani, când valurile de căldură au condus la înregistrarea de incendii record în Arctica însăși, unde combustibilul are de obicei o temperatură prea scăzută pentru a arde.

„Oriunde pare să ajungă atmosfera caniculară, în fiecare an identifica din ce în ce mai multe incendii. Acest lucru se datorează inevitabil temperaturilor mai ridicate, care conduc la uscarea mai rapidă a combustibililor”, a declarat Thomas Smith din cadrul Școlii Economice din Londra.

Suprapunerea cu focurile izbitoare și căldura extremă se desfășoară și în alte zone, spune Swain. Nordul Californiei, Oregon, Washington, Idaho și Montana, împreună cu Columbia Britanică din Canada, au parte, de asemenea, de incendii majore ca urmare a temperaturilor record. În iulie 2021, recordul național de temperatură din Canadei a fost depășit cu aproape 5°C. „Temperaturile și vegetația uscată sunt într-adevăr factorii principali ai declanșării incendiilor”, a declarat Swain.

De asemenea, incendiile din acest an din America de Nord au fost izbitoare pentru că au început devreme și au fost deosebit de intense și rapide.

Recenta caniculă, care a stat la baza incendiilor din acest an în SUA și Canada, ar fi fost „practic imposibilă” fără schimbările climatice, potrivit unei echipe internaționale de cercetători. „Schimbările climatice fac vegetația mai uscată și mai inflamabil”, a menționat Swain.

Marea Mediterană a avut parte, de asemenea, de un an remarcabil de incendii, legate de temperaturile ridicate, inclusiv un record european provizoriu de 48,8°C, în Italia. Turcia și Grecia au fost foarte afectate.

Cifrele compilate de satelitul Parrington arată că incendiile de anul acesta au eliberat un total de 4,3 gigatone de CO2 până la data de 16 august, mai mult decât anii precedenți.

„Pentru a atenua apariția incendiile viitoare, va trebui să gestionăm mai bine cantitatea disponibilă de combustibil, utilizând focuri controlate pentru a reduce periodic vegetația”, a declarat McCarty. Educația este, de asemenea, vitală. În SUA, 84% dintre incendii sunt declanșate de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.