Acasă Stil de Viață FEMEIA CARE N-A AVUT SIMȚUL MIROSULUI PÂNĂ LA VÂRSTA DE 24 DE...

FEMEIA CARE N-A AVUT SIMȚUL MIROSULUI PÂNĂ LA VÂRSTA DE 24 DE ANI

44
0
(c) Obradovic/Getty Images

O femeie care s-a născut fără regiunile cerebrale responsabile de detectarea mirosului a început, în mod misterios, să capete simțuri olfactive pentru prima dată la vârsta de 24 de ani.

Femeia a fost diagnosticată cu anosmie congenitală (incapacitatea de a simți mirosuri) atunci când acesta avea vârsta de 13 ani. În urma realizării unui test de imagistică la nivelul creierului, medicii au observat faptul că persoana nu avea bulbii olfactivi din creierul anterior. Aceștia detectează informațiile cu privire la miros la nivelul nasului și le transmit în alte zone ale creierului implicate în percepția mirosului.

Ulterior, la vârsta de 24 de ani, tânăra a început să capete simțul olfactiv. Brusc, ea a început să perceapă mirosuri precum lavandă, usturoi sau fecale de animale, aceasta experimentând câte un nou miros la fiecare câteva săptămâni. Femeia a raportat faptul că se simte deranjată de noul ei simț, iar faptul că nu-i plăcea aproape nici un miros nou pe care le întâmpina i-a  crescut nivelul de anxietate. La un moment dat, femeia s-a simțit atât de copleșită de noile mirosuri încât a leșinat.

Un grup de specialiști în miros din cadrul Școlii Medicale a Universității din Dresda, Germania, a efectuat o serie de teste pentru a înțelege modul în care persoana respectivă și-a căpătat simțul olfactiv.

Aceștia i-au prezentat 32 de mirosuri și au descoperit faptul că femeia simțea mirosul a jumătate din ele. De exemplu, ea putea detecta mirosul de portocală, mentă, fum, terebentină, ghimbir și liliac, dar nu și mirosul de cocos, banană, piele, lemn dulce sau cacao. „Nu e ca și cum ea ar putea mirosi doar mâncare sau arome proaste,”, a declarat Thomas Hummel, specialist în cadrul Școlii Medicale a Universității din Dresda.

După aceea, cu ajutorul electroencefalografiei (EEG), cercetătorii au monitorizat activitatea creierului atunci când persoana a adulmecat gazul emis de un ou putred și parfum de trandafir. Acest lucru a confirmat faptul că creierul ei răspundea la mirosuri.

Totuși, după realizarea unei imagistici la nivelul creierului, s-a arătat faptul că femeia încă nu avea bulbii olfactivi.

În urma unui studiu realizat în anul 2019 de către o echipă de cercetători din cadrul Institutului de Științe Weizmann din Israel au fost descrise cinci femei care, în ciuda faptului că acestea nu aveau bulbii olfactivi, ele dispuneau de un simț olfactiv obișnuit, sugerându-se că, în cazuri rare, creierul poate dezvolta metode alternative pentru a mirosi mediul înconjurător. „Totuși, nimeni din comunitatea științifică nu poate explica modul în care acest fenomen are loc”, a declarat Hummel.

Cazul femeii germane este și mai bizar, deoarece aceasta a dezvoltat abilitatea de a mirosi abia la vârsta adultă.

„Este posibil ca creierul ei să fi creat o cale alternativă pentru miros, care să nu necesite bulbii olfactivi și care să fie într-un fel suprimată de starea ei hormonală”, a declarat Robert Pellegrino din cadrul Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, care a fost și el implicat în cercetare.

„Motivul pentru care femeia nu agreează noul ei simț se poate datora faptului că, încă de la naștere, oamenii dezvoltă asocieri pozitive cu mirosuri a le găsi plăcute. De exemplu, multor oameni le place mirosul de brad pentru că au învățat să-l asocieze de la o vârstă fragedă cu sărbătoarea Crăciunului. De asemenea, persoanele surde nu agreează prima senzație de auz atunci când primesc implanturi cohleare, deoarece este un lucru foarte neobișnuit”, a declarat Hummel.

În prezent, femeia de origine germană se află într-un curs de pregătire pentru expunerea la mirosuri cu scopul de a o ajuta să se acomodeze mediul înconjurător. Aceasta învățat deja să se bucure de unele arome precum curry, asociindu-le cu experiențe plăcute, precum mâncatul.

„Cazul său evidențiază plasticitatea creierului și sugerează faptul că și alte persoane născute fără bulbii olfactivi pot învăța să miroasă cu ajutorul unui antrenament adecvat. Creierul nostru este un sistem miraculos. El este întotdeauna plin de surprize”, a declarat Hummel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.