Acasă Transporturi BENEFICIILE POSESORILOR DE AUTOVEHICULE ELECTRICE DIN MAREA BRITANIE

BENEFICIILE POSESORILOR DE AUTOVEHICULE ELECTRICE DIN MAREA BRITANIE

89
0
(c) Paul Markillie / Alamy

În anul 2021, plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor electrice din Marea Britanie au fost modificate prin adăugarea unei benzi de culoare verde. Guvernul britanic le-a considerat ca fiind un pas către un aer mai curat în orașe, deoarece acestea ar „debloca” anumite beneficii acordate de autoritățile locale.

La nouă luni de la introducerea plăcuțelor de înmatriculare verzi, niciuna dintre cele 343 de autorități locale din Marea Britanie nu a declarat că a oferit anumite beneficii asociate vehiculelor electrice.

La data de 8 decembrie 2020, ministrul transporturilor, Rachel Maclean, a declarat că adoptarea de către guvernul britanic a benzilor verzi nu numai că va conștientiza numărul mare de vehicule electrice, ci „ar putea debloca și o serie de beneficii pentru șoferi”.

Un comunicat de presă al Departamentului pentru Transporturi (DfT) a adăugat că ar ajuta „șoferii să beneficieze de inițiative locale, cum ar fi parcarea mai ieftină și intrarea gratuită în zonele cu emisii zero”.

Dar consiliile au declarat presei faptul că nu au implementat niciun beneficiu care să implice plăcuțele de înmatriculare verzi. Mai multe dintre acestea au declarat că au deja sisteme de stimulare pentru adoptarea vehiculelor electrice, cum ar fi parcarea gratuită sau costul redus, înainte de introducerea plăcuțelor de înmatriculare verzi. Alte consilii au comunica că vor lua în considerare acordarea de beneficii pentru posesorii de vehicule cu plăcuțe verzi.

Consiliul Camden din Londra a comunicat faptul că nu va lua în considerare utilizarea acestora ca bază pentru identificarea unui vehicul electric, deoarece a observat „câteva incidente” care au fost folosite în mod fraudulos.

„Este foarte dezamăgitor faptul că niciun consiliu nu oferă în prezent beneficii pentru vehiculele care afișează plăcuțe de înmatriculare verzi. Mai multe consilii lucrează la furnizarea unor beneficii, dar avem nevoie de mai multe consilii pentru a încuraja această inițiativă”, a declarat Jack Cousens. Cu toate acestea, Cousens susține că plăcuțele de înmatriculare verzi sunt o idee bună și își dorește să vadă mai multe dintre ele pe drumurile publice, lucru care va spori interesul publicului pentru vehiculele electrice.

Este de la sine înțeles că DfT observă scopul principal al plăcuțelor verzi, acela fiind pentru informarea publicului. Însă departamentul a menționat facilitățile autorităților locale ca un motiv cheie pentru introducerea benzilor verzi de trei ori în comunicatul său de presă din decembrie 2020.

Vânzările de mașini electrice au crescut cu aproape 186% anul trecut, iar Marea Britanie a promis că va interzice vânzările de mașini noi care sunt alimentate cu benzină și motorină, până în anul 2030.

Doug Parr din cadrul Greenpeace Marea Britanie spune că, deși există motive întemeiate pentru a adopta mașinile electrice, există multe altele pentru care ar trebui să ne reducem dependența de vehiculele private, astfel încât lipsa stimulentelor pentru plăcuțele de înmatriculare nu este un dezastru. „Cu toate acestea, în timp ce guvernul și-a asumat un angajament progresiv pentru a pune capăt vânzărilor de mașini și autoutilitarelor noi pe benzină și diesel, până în anul 2030, nu este util ca acest tip de tranziție să fie împinsă de facilități fantomatice din partea guvernului, fără nicio continuare”.

„Plăcuțele de înmatriculare verzi ajută la diferențierea vehiculelor pe baza impactului lor asupra mediului, educă utilizatorii drumurilor și încurajează călătoriile mai curate. De asemenea, ajută autoritățile locale să elaboreze și să aplice politici regionale și beneficii, cum ar fi parcarea gratuită și zonele cu emisii zero”, a declarat un purtător de cuvânt al DfT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.