Acasă Sănătate POSTUL POATE PREVENI INFECȚIILE PRIN MODIFICAREA MICROBIOMULUI INTESTINAL

POSTUL POATE PREVENI INFECȚIILE PRIN MODIFICAREA MICROBIOMULUI INTESTINAL

57
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Fie că este vorba de dieta 5:2, 16:8 sau mâncatul la anumite intervale de timp, dietele de post intermitent au devenit din ce în ce mai practicate în ultimii ani. Adepții acestei diete susțin faptul că aceasta are nenumărate beneficii pentru sănătate, de la simpla scădere în greutate până la scăderi semnificative ale tensiunii arteriale, glicemiei din sânge și colesterolului.

În prezent, un studiu efectuat pe șoareci, desfășurat de Universitatea din Columbia Britanică, Canada, sugerează că postul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor.

Când oamenii sau animalele dezvoltă o infecție, își pierd adesea pofta de mâncare. Cu toate acestea, până acum a rămas neclar dacă postul poate proteja oamenii de apariția infecțiilor sau le poate spori susceptibilitatea la acestea.

Pentru a testa acest lucru, echipa de cercetători nu a hrănit un grup de șoareci timp de 48 de ore și i-a infectat oral cu Salmonella enterica serovar Typhimurium – o bacterie responsabilă pentru un procent ridicat de cazuri ale gastroenteritei la om.

Aceștia au descoperit că șoarecii la post au avut mai puține semne de infecție bacteriană și foarte puține leziuni ale țesutului intestinal în comparație cu șoarecii hrăniți. Cu toate acestea, când au repetat experimentul cu șoareci de post infectați cu Salmonella intravenos, efectul protector nu a fost văzut.

Aceștia au descoperit faptul că șoarecii cărora le-a fost impusă dieta de post intermitent au prezentat mai puține semne ale infecției bacteriane și foarte puține leziuni ale țesutului intestinal, în comparație cu șoarecii hrăniți în mod normal. Cu toate acestea, atunci când au repetat experimentul cu șoareci privați de hrană, infectați cu Salmonella intravenos, efectul protector nu a fost observat.

În mod similar, efectul protector nu a fost observat când au repetat experimentul a treia oară, folosind șoareci fără germeni (șoareci crescuți pentru a nu avea un microbiom normal). Acest lucru sugerează că efectul s-a datorat modificărilor microbiomilor intestinali ai șoarecilor.

Când alimentele sunt limitate, microbiomul pare să izoleze nutrienții rămași, împiedicând agenții patogeni să dobândească energia de care au nevoie pentru a infecta gazda, a menționat echipa de cercetători.

„Am observat o schimbare generală a compoziției microbiomului, ceea ce înseamnă o creștere a unor bacterii și o scădere a altora”, a declarat liderul studiului, Prof. Bruce Vallance, din cadrul Diviziei de Gastroenterologie, Universitatea din Columbia Britanică.

„Cu toate acestea, nu am evidențiat în studiul nostru care bacterii sunt responsabile în mod specific pentru efectul protector, ci doar faptul că microbiomul, în ansamblu, este cel care mediază cea mai mare parte a efectului protector al postului intermitent. Acest lucru se întâmplă deoarece șoarecii lipsiți de un microbiom (șoareci fără germeni) nu sunt la fel de protejați împotriva infecție”, a adăugat Prof. Vallance.

În prezent, echipa de cercetători intenționează să investigheze în continuare efectul postului intermitent asupra microbiomului, cu scopul de a stabili dacă absența sau prezența bacteriilor specifice este responsabilă pentru efectul protector.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.