Acasă Sănătate MODELELE DE FICAT IMPRIMAT 3D VOR AJUTA CHIRURGII SĂ EXERSEZE OPERAȚIILE DE...

MODELELE DE FICAT IMPRIMAT 3D VOR AJUTA CHIRURGII SĂ EXERSEZE OPERAȚIILE DE CANCER

58
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Tehnica respectivă poate fi utilizată pentru a crea modele exacte ale organelor pacienților, completate cu simulări ale tumorilor canceroase și ale sângelui. Oamenii de știință din cadrul Universității Nottingham Trent au dezvoltat o metodă de utilizare a scanărilor organelor bolnavilor de cancer pentru a imprima modele 3D realiste, astfel încât chirurgii să poată exersa procedurile chirurgicale, înainte de a avea loc în viața reală. Tehnica respectivă recreează individualitatea organului unui pacient, vasele de sânge, țesutul și orice tumori detectate, fiind incluse în modelul 3D.

Modelul 3D al ficatului a fost construit folosind datele existente de scanare 3D, colectate de la un pacient anonim care suferă de cancer.

Echipa de cercetători a folosit o combinație de fibre sintetice și geluri pentru a imprima 3D un model precis al organului, strat cu strat.

Modelul hepatic complet are o textură similară cu cea a unui organ bolnav real, incluzând diferite durități ale țesuturilor din vasele de sânge, țesutului hepatic și tumorii în sine. De asemenea, modelul este umplut cu o imitație de sânge, pentru a-l face cât mai realist posibil și ar putea oferi chirurgilor stagiari posibilitatea de a învăța cum să elimine tumorile.

Deoarece procesul recreează cu acuratețe structura internă a unui organ, modelul permite chirurgilor să folosească instrumente reale pentru a practica proceduri complicate, cum ar fi endoscopiile.

Conducătorul lucrării de cercetare, Richard Arm, demonstrează cum un chirurg ar putea practica o operație pe organul tipărit 3D, înainte de a efectua intervenția chirurgicală pe un pacient viu.

„Fiecare pacient este unic și are organe de diferite forme, dimensiuni și construcții, astfel încât pot exista multe complicații ascunse cu care chirurgii trebuie să se confrunte. Dar această cercetare arată cum datele de scanare existente și metodele moderne de procesare a imprimării 3D pot îmbunătăți dramatic pregătirea disponibilă, înainte de a se efectua prima incizie”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.