Acasă Planeta Pământ 3 LUCRURI INTERESANTE DESPE PLANETA PĂMÂNT

3 LUCRURI INTERESANTE DESPE PLANETA PĂMÂNT

129
0
(c) Monica Bertolazzi/Getty Images

PLATOUL ANTARCTICII DE EST ESTE CEL MAI RECE LOC DE PE PĂMÂNT

(c) Ted Scambos, NSIDC

Cea mai rece temperatură înregistrată vreodată a fost de -94 °C, pe platoul Antarcticii de Est, o regiune care se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri. Această măsurătoare înseamnă că platoul este cel mai rece loc de pe Pământ – nu a fost cineva acolo pentru a o înregistra. Citirea a fost colectată folosind datele transmise de sateliții aflați deasupra Dome Argus și Dome Fuji, două calote de gheață care se află la mii de metri deasupra nivelului mării. Rezultatele au constatat că temperatura aerului ar putea fi de aproximativ -94 °C, dar cercetătorii cred că aerul uscat din zonă ar putea provoca temperaturi și mai reci.

MATCA POATE DEPUNE MAI MULT DE 1.500 DE OUĂ ÎNTR-O ZI

(c) Getty Images/iStockphoto

Mătcile trăiesc până la șapte ani și pot depune mai mult de 1.500 de ouă pe zi, ceea ce înseamnă mai mult decât greutatea lor corporală. În loc să lucreze, la fel ca majoritatea coloniei, reginele se dedică depunerii ouălor, în timp ce alte albine le servesc. În loc de polen și miere, regina este hrănită cu lapte de matcă, pe care lucrătorii îl secretă cu ajutorul glandelor localizate în zona capului. Când o matcă îmbătrânește, o colonie va selecta una nouă, dar în unele colonii pot exista mai multe regine, care trebuie să se lupte între ele până la moarte. Supraviețuitoarea va zbura într-o zonă specială pentru împerechere.

GAZUL ILARIANT S-AR PUTEA SĂ FI ÎNCHEIAT ULTIMA PERIOADĂ GLACIARĂ

(c) Monica Bertolazzi/Getty Images

Gazul ilariant, cunoscut și sub numele de protoxid de azot, a fost folosit ca anestezic încă din secolul al XIX-lea. În prezent, este frecvent întâlnit în cartușe mici din oțel, vândute industriei de catering pentru a face frișcă. Cu toate acestea, protoxidul de azot este un gaz cu puternic efect de seră care diminuează stratul de ozon. Deși este prezent în atmosferă la concentrații mult mai mici decât dioxidul de carbon, acesta are o capacitate de captare a căldurii de 300 de ori mai mare. Într-adevăr, un impuls de protoxid de azot eliberat din plante, în urmă cu 14.500 de ani, ar fi putut grăbi sfârșitul ultimei glaciații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.