Acasă Știri CARE ESTE CAUZA DEFECȚIUNII TELESCOPULUI HUBBLE?

CARE ESTE CAUZA DEFECȚIUNII TELESCOPULUI HUBBLE?

88
0
(c) NASA

În data de 13 iunie, telescopul spațial Hubble a fost oprit din cauza unei defecțiuni la computerul care gestionează instrumentele științifice. De la momentul defecțiunii, inginerii din cadrul companiei NASA au încercat depanarea dispozitivului.

Până în prezent, pe baza tentativelor de remediere care nu au funcționat, tehnicienii au reușit doar să identifice mai multe instrumente care nu sunt de vină pentru această defecțiune. Muncitorii au restrâns aria de căutare, dar încă nu au identificat cauza. Chiar și în acest moment, pașii următori vor depinde de natura precisă a problemei, astfel încât obținerea unui diagnostic este o prioritate maximă.

Hardware-ul în cauză face parte din sistemul de calcul al încărcăturii utile, care conține un procesor de control, o magistrală de comunicații, un modul de memorie și un procesor care formează date și comenzi, astfel încât tehnicienii să poată „comunica” cu toate instrumentele științifice individuale. De asemenea, sistemul convertește datele pe care instrumentele le produc într-un format standard pentru transmiterea lor către Pământ. În plus, există o sursă de alimentare care ar trebui să mențină totul funcțional la o tensiune adecvată.

Fiind precauți, inginerii care au proiectat telescopul Hubble au furnizat un controler de rezervă și trei module de memorie de rezervă.

Indicațiile inițiale au arătat o problemă potențială cu modulul de memorie, astfel încât prima încercare de a restabili sistemele telescopului Hubble a implicat încercarea de a trece la una dintre copiile de rezervă. Această remediere a eșuat, sugerându-se faptul că anomaliile înregistrate la nivelul memoriilor au fost doar un efect secundar al problemelor din alte zone. De asemenea, prin trecerea la controlerul de rezervă nu s-a reușit remedierea problemei; indiferent ce combinație de controler și modul de memorie a fost utilizată, computerul telescopului Hubble nu a putut citi sau scrie în memorie.

Având în vedere aceste informații, tehnicienii și-au îndreptat atenția în altă parte. În prezent, suspecții principali sunt sursa de alimentare, magistrala de date și procesorul de formatare a datelor. Trecerea la controlerul de rezervă și la memorie este încă posibilă, dar secvența procedurii va fi diferită în funcție de ce sistem este defect. Într-un comunicat de presă, oficialii companiei NASA au descris acest proces ca fiind „mai complex și mai riscant”.

Având în vedere că NASA nu mai are acces la un vehicul conceput pentru misiuni de service, obținerea unui backup funcțional va fi esențială dacă oamenii de știință vor mai dori să extindă perioada de exploatare a acestui observator unic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.