Acasă Articole știintifice ELEMENTE DE EDUCAȚIE TEHNOLOGICĂ – CLASIFICAREA ÎNTREPRINDERILOR DE PRODUCȚIE DIN INDUSTRIA MATERIALELOR

ELEMENTE DE EDUCAȚIE TEHNOLOGICĂ – CLASIFICAREA ÎNTREPRINDERILOR DE PRODUCȚIE DIN INDUSTRIA MATERIALELOR

252
0

ELEMENTE DE EDUCAȚIE TEHNOLOGICĂ – CLASIFICAREA ÎNTREPRINDERILOR DE PRODUCȚIE DIN INDUSTRIA MATERIALELOR

Ene Bianca Cezarina, Ioana Adrian, Tufeanu Daniela, Marcu Dragos Florin, Florea Bogdan, Juganaru Daniela Ionela, Luta Daniela Alice

În articol se prezintă o clasificare și caracterizare a întreprinderilor de producție din industria de materiale. Această clasificare are la bază mai multe criterii. Astfel, după forma de proprietate a întreprinderii, acestea se clasifică în: întreprinderi cu proprietate privată; întreprinderi publice; întreprinderi semi-publice (semi-private, mixte din punct de vedere al formei de proprietate); întreprinderi privat publice. După ramura economică din care face parte întreprinderea, aici clasificarea întreprinderilor se face în funcție de alte subcriterii, principalele fiind următoarele trei. În raport cu tipul materiei prime utilizate, după care avem: întreprinderi ale industriei extractive; întreprinderi prelucrătoare. În raport cu destinația economică a Produselor/Lucrărilor/Serviciilor avem: întreprinderi producătoare de mijloace de producție (mașini, utilaje, agregate); întreprinderi producătoare de bunuri de consum; În raport cu tipul tehnologiilor utilizate, întreprinderile se clasifică în: întreprinderi care au la bază utilizarea proceselor mecanice; întreprinderi care au la bază utilizarea proceselor chimice; întreprinderi care au la bază utilizarea proceselor de extracție.

După mărimea întreprinderii, există 3 tipuri de întreprinderi, și anume: întreprinderi mici; întreprinderi mijlocii; întreprinderi mari.

Alt criteriu de clasificare a întreprinderilor este după tipul (caracterul) de producție al întreprinderilor. Tipul de producție este determinat, pe lângă caracteristicile specifice, de nomenclatorul produselor fabricate și de mărimea seriilor de fabricație. Există trei tipuri de întreprinderi: întreprinderi cu producție de masă; întreprinderi cu producție de serie (mare, mijlocie, mică); întreprinderi cu producție unicat/individual (prototip).

Educația tehnologică are o importanță deosebită pentru diverse categorii de viitori sau actuali specialiști: elevi, studenți, masteranzi, doctoranzi, ingineri.

Cercetările și studiile efectuate în domeniul analizei și caracterizării întreprinderilor de producție în funcție de tipologia acestora, au condus în principal la următoarele rezultate:

  • stabilirea și fundamentarea unor noi criterii de clasificare a întreprinderilor, precum: după gradul lor de specializare, după gradul lor de automatizare și robotizare, după tipul (caracterul) de producție;
  • caracterizarea foarte precisa a unor tipuri de întreprinderi de producție, de exemplu după mărimea lor (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari);
  • determinarea științifică a avantajelor și dezavantajelor diferitelor tipuri de întreprinderi industriale și analiza lor critică și comparativă.

Importanța stabilirii pe baze științifice a tipului unei întreprinderi industriale este una deosebită. În acest fel, pe baza unei analize științifice, se pot stabili criterii și metode manageriale pentru eficientizarea acestora.

Pentru cercetările viitoare ne propunem stabilirea unor criterii de aplicare și implementare a unor metode manageriale în funcție de tipul întreprinderii, precum: teoria drumului critic, metoda pragului de rentabilitate.

Studiile și cercetările efectuate de autori în acest domeniu au avut la bază atât o documentare temeinică în domeniu, cât și experiența profesională proprie în diverse domenii: producție, cercetare științifică, învățământ primar, gimnazial, preuniversitar, universitar, postuniversitar.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.