Acasă Gadget-uri DISTRUGEREA CUIBURILOR DE PĂSĂRI DIN VECINĂTATEA AEROPORTURILOR

DISTRUGEREA CUIBURILOR DE PĂSĂRI DIN VECINĂTATEA AEROPORTURILOR

120
0
Cuiburile de păsări din vecinătatea aeroporturilor reprezintă un risc major pentru aeronave. (c) Rebecca Cole/Alamy

O nouă dronă autonomă a Marinei SUA va căuta și localiza cuiburile păsărilor din apropierea aerodromurilor. Acestea vor fi echipate cu un dispozitiv care va preveni eclozarea ouălor.

Incidentele cu păsări reprezintă un risc major pentru avioane, iar Pentagonul SUA cheltuie în jur de 50 de milioane de dolari pe an pentru gestionarea păsărilor din vecinătatea aerodromurilor.

Uleierea este un proces care implică acoperirea ouălor cu ulei de calitate alimentară, cu scopul de a închide porii din coji și a priva embrionii de oxigen. Atunci când este efectuată corect, procedura este considerată de către Societatea Umană a Statelor Unite ca fiind o modalitate umană de a preveni dezvoltarea embrionilor. În plus, aceasta nu determină păsările să construiască un nou cuib sau să depună mai multe ouă. Metoda poate reduce în mod selectiv populațiile de păsări care își construiesc cuiburi la sol, protejând în același timp și speciile amenințate și pe cale de dispariție.

Anterior, dronele au fost utilizate pentru localizarea cuiburilor de păsări care ar putea fi apoi tratate de către operatorii umani, dar multe dintre aceste cuiburi se află în locuri inaccesibile, inclusiv pe stânci, turnuri sau alte infrastructuri.

În prezent, compania Hitron Technologies din Lexington, Kentucky, în colaborare cu Universitatea din Carolina de Sud, dezvoltă sistemul inteligent de uleiere de la distanță a ouălor (IREOS) pentru marina SUA. IREOS este un quadcopter comercial, echipat cu un sistem de detectare a cuiburilor în timp real bazat pe tehnologia deep learning, o formă de învățare automată inspirată de modul de funcționare a creierului și un dispozitiv de ungere a ouălor.

IREOS zboară în mod autonom în jurul obstacolelor, precum liniile electrice și antenele, pentru a identifica cuiburile de păsări și ouăle acestora. Odată localizat un cuib, un operator uman declanșează uleierea. IREOS ar trebui să poată aborda mai multe cuiburi într-o sesiune de 20 până la 30 de minute, cu o singură încărcare a bateriei.

În prezent, prototipul IREOS efectuează teste de zbor într-un mediu controlat. Testarea ulterioară pe teren poate necesita autorizații din partea US Fish and Wildlife Service.

Graham White, din cadrul Societății Regale pentru Protecția Păsărilor din Marea Britanie, pune sub semnul întrebării impactul dronei asupra păsărilor și capacitatea acesteia de a uleia în mod eficient un ou, inclusiv în partea inferioară a acestuia.

„Uleierea ouălor poate provoca probleme pentru păsările adulte și, în plus, ungerea trebuie realizată cu multă atenție”, a declarat White.

Acesta a adăugat faptul că unele specii, precum pescărușii, își vor proteja cuiburile. „Cel mai probabil, pescărușii adulți ar putea ataca drona.”

Testele vor fi complete în luna iunie a anului viitor, după care IREOS va putea fi lansat pentru a fi utilizat de către marina SUA. În viitor, ar putea fi dezvoltată și o versiune comercială pentru operatorii aeroporturilor și pentru alte domenii care necesită gestionarea păsărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.