Acasă IA și VR ÎMBUNĂTĂȚIREA TASTATURILOR SMARTPHONE-URILOR CU AJUTORUL IA

ÎMBUNĂTĂȚIREA TASTATURILOR SMARTPHONE-URILOR CU AJUTORUL IA

56
0
(c) Shutterstock/Tero Vesalainen

Un modul de inteligență artificială (IA), care imită modul în care oamenii tastează pe un smartphone, inclusiv comiterea unor erori, ar putea conduce la îmbunătățirea tastaturilor.

„Există o serie de alegeri pe care le facem și se pare că mintea umană se optimizează în mod automat atunci când tastăm. Am dorit să facem același lucru folosind un software pe care să-l optimizăm pentru a vedea dacă acesta va acționa în mod similar cu oamenii”, a declarat Jussi Jokinen din cadrul Universității Aalto, Finlanda.

Jokinen și colegii săi au programat modulul de IA folosind cunoștințele existente cu privire la comportamentul uman. IA-ul are 3 componente: una pentru a-și urmări „degetul” pe ecran, alta pentru a privi ecranul și pentru a decide ce taste să apese și o a treia pentru a observa și corecta orice erori.

Un „supraveghetor” decide când să activeze aceste componente. Cercetătorii au încercat să învețe modulul să reproducă modul în care oamenii folosesc tastaturile smartphone-urilor. „IA-ul și-a dat seama care este modalitatea optimă de a aloca resurse și a învățat cum să tasteze”, a declarat Jokinen, care a prezentat lucrarea în cadrul conferinței virtuale CHI.

În medie, timpul dintre apăsările de taste ale modulului a fost de 399 milisecunde, această valorare fiind comparabilă cu media umană (381 ms), măsurată în cadrul cercetărilor anterioare derulate de către Jokinen. De asemenea, numărul de cuvinte tastate pe minut și numărul de apăsări ale tastei backspace pentru a corecta erorile făcute în procesul de scriere, a fost, în mare măsură, similar cu media oamenilor.

„O inovație cheie a lucrării este aceea că acest comportament reiese dintr-un model, și nu din replicarea unui set de date fix. Sunt încântat de oportunitățile pe care acest studiu le oferă. Cu ajutorul acestuia putem simula comportamentul utilizatorilor cu scopul de a testa rapid idei noi de interfață”, a declarat Daniel Buschek din cadrul Universității Bayreuth, Germania.

Acesta este și obiectivul lui Jokinen. „Sper să putem folosi acest instrument de calcul pentru a evalua foarte rapid ideile pe care le au proiectanții. În principiu, aceștia ar putea folosi aceste module pentru a testa reacția utilizatorilor la folosirea diferitelor tastaturi”, a adăugat Jokinen. El sugerează faptul că, prin intermediul acestui modul, ar putea fi testate diferite aspecte ale tastelor, precum și tastaturi digitale mai ergonomice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.