Acasă Sănătate PROVOACĂ POCNITUL DEGETELOR ARTRITĂ?

PROVOACĂ POCNITUL DEGETELOR ARTRITĂ?

161
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Articulațiile umane conțin un sac cu lichid, denumit lichid sinovial, care acționează ca un lubrifiant și ajută la protejarea oaselor, împiedicând măcinarea acestora. Atunci când cineva își pocnește degetele, spațiul care se găsește în interiorul încheieturii se mărește, provocând astfel formarea bulelor de gaz (oxigen, azot și dioxid de carbon) în lichid. Acest zgomot este provocat de pocnirea acestor bule.

Nu există multe dovezi care să sugereze faptul că pocnirea degetelor este un lucru periculos sau că poate crește riscul de apariție a artritei. Cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea artritei sunt istoricul medical al familiei, vârsta, genul, leziunile articulare și elementele stilului de viață, cum ar fi fumatul și obezitatea.

Este adevărat că oamenilor care au artrită le pocnesc uneori articulațiile, dar acest lucru se întâmplă deoarece cartilajul lor a fost deja deteriorat. De altfel, trosnirea nu este cel mai comun simptom al artritei.

Deși există cazuri în care oamenii s-au rănit din cauza pocnirii degetelor, provocând luxarea ligamentelor, acestea sunt foarte rare. Există șanse mai mari de rănire la trosnirea articulațiilor coloanei vertebrale și ale gâtului, acestea fiind înconjurate de vase de sânge importante.

Prin urmare, dacă doriți să convingeți pe cineva să nu-și mai pocnească degetele, trebuie să aveți o scuză mai bună decât posibilitatea de a face artrită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.