Acasă Stil de Viață INFLUENȚA VENITURILOR ASUPRA DEZVOLTĂRII COPIILOR

INFLUENȚA VENITURILOR ASUPRA DEZVOLTĂRII COPIILOR

53
0
(c) Cavan Images/Getty Images

Creșterea copiilor în medii defavorizate poate avea consecințe negative asupra acestora pe termen lung. În prezent, în cadrul unui experiment au fost oferiți bani unui grup de mame cu venituri mici din SUA. Cercetătorii au  dorit să descopere rolul precis al venitului părinților în dezvoltarea copilului. Acesta este primul studiu randomizat care analizează dacă un venit de bază ar putea afecta modul în care creierul unui copil se dezvoltă în această perioadă critică.

În cadrul studiilor efectuate asupra copiilor născuți în familii cu venituri mici s-a constatat faptul că aceștia tind să aibă mai multe probleme de comportament. În plus, s-a observat faptul că aceștia nu se află la același nivel cu ceilalți colegi atunci când încep școala. Primii câțiva ani din viața unui copil sunt cei mai influenți pentru dezvoltarea lor, iar dezvoltarea creierului este deosebit de rapidă în copilăria timpurie și, prin urmare, este mai probabil ca aceasta să fie influențată de mediu.

Cu toate acestea, nu este clar dacă venitul cauzează în mod direct aceste rezultate sau dacă acestea sunt rezultatul altor factori asociați creșterii în medii defavorizate.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, Kimberly Noble și colegii acesteia din cadrul Universității Columbia au luat legătura cu o serie de femei cu venituri mici din patru locații din SUA, care tocmai născuseră, și le-au întrebat dacă doresc să participe la studiu. Aproximativ 1.000 de femei au acceptat și au fost repartizate aleatoriu într-unul din cele două grupuri. Primul grup, care este format în proporție de 40% din femei, va primi o sumă lunară de 333 de dolari, iar celălalt grup va primi o sumă de 20 de dolari pe lună. Ambele grupuri vor primi bani pe o perioadă de 40 de luni.

Primii bebeluși studiați s-au născut în luna mai 2018. Constatările preliminare din primul an de studiu au fost prezentate la începutul lunii aprilie 2021, în cadrul Conferinței Virtuale pentru Cercetare în Dezvoltarea Copilului.

„Încă nu știm dacă tipurile de experiențe timpurii, pe care mediile devaforizate le creează copiilor, vor avea un impact direct semnificativ asupra dezvoltării lor și, în mod specific, asupra creierului lor”, a declarat Katherine Magnuson, unul dintre autorii studiului, în cadrul Universității din Wisconsin-Madison.

Pentru a afla dacă suma de bani oferită a avut vreun impact asupra dezvoltării copiilor, echipa a luat în calcul mai multe lucruri. La fiecare monitorizare anuală, copiii vor fi evaluați din mai multe puncte de vedere. Va fi analizată calitatea somnului, etapele de dezvoltare, sănătatea generală și dezvoltarea emoțională. Un aspect unic al studiului este utilizarea căștilor EEG portabile pentru a monitoriza activitatea creierului sugarilor în mediul lor de acasă.

Cercetătorii au analizat doar datele din primul an, iar concluziile nu au fost evaluate de colegi, așadar este prea devreme pentru a trage concluzii.

Până în prezent, au fost acordați aproape 4 milioane de dolari. Unii dintre părinți au fost de acord ca echipa de cercetare să țină evidența tranzacțiilor pentru a determina unele tipare în ceea ce privește cheltuielile. De exemplu, conform sondajelor efectuate de către cercetători, părinții aflați în grupul care a primit o sumă mai mare de bani cheltuiesc mai mult pe cărți pentru copiii lor și petrec mai mult timp pentru a citi împreună cu aceștia. Aceasta este o veste potențial bună, deoarece cititul este o metodă bună pentru dezvoltarea cognitivă, pentru dezvoltarea vocabularului și pentru promovarea legăturilor importante dintre adulți și copii. De asemenea, cercetătorii au declarat faptul că părinții au cheltuit o sumă foarte mică de bani pe ceea ce ei numesc „produse de ispită”, precum jocurile de noroc, alcoolul și tutunul.

„Din câte știu, un astfel de studiu nu s-a făcut până în prezent. Programele de transfer de numerar există de mulți ani, în special în țări precum Brazilia. Totuși, ele nu sunt comune în SUA, sau, cu siguranță, nu la această scară, iar, în nici un astfel de proiect nu a fost studiate efectele asupra dezvoltării creierului”, a declarat Charles Nelson din cadrul Școlii Medicale Harvard, care a fost consultant în studiu, dar care nu face parte din echipa de cercetare.

În cele din urmă, constatările ar putea ajuta la implementarea unor legi, care să ajute copiii născuți în condiții defavorizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.