Ritmul cardiac de repaus reprezintă un indicator bun al condiției fizice și stării de sănătate. Potrivit unui studiu, publicat în jurnalul științific The Lancet în septembrie 2008, pacienții cu un ritm cardiac de peste 70 de bătăi pe minut prezintă un risc mai mare de infarct și de spitalizare. Prin intermediul exercițiilor fizice regulate, ritmul cardiac de repaus va scădea.
Ritmul cardiac de repaus este ușor de verificat. Întoarceți mâna astfel încât palma să fie orientată către voi. Folosiți arătătorul și degetul mijlociu de pe cealaltă mână pentru a identifica pulsul la nivelul încheieturii mâinii, chiar sub degetul mare. Măsurați ritmul cardiac când sunteți în repaus și relaxat, de preferință la prima oră dimineața. Sportivii de performanță pot avea un ritm cardiac de repaus de până la 40 de bătăi pe minut.
Cele mai mari beneficii ale exercițiilor fizice sunt observabile atunci când ritmul cardiac este de 60 până la 70% din ritmul cardiac maxim (HRmax). Deci, cum poate fi măsurat? Cea mai ușoară modalitate este alergatul sau mersul cu bicicleta la intensitate maximă, timp de câteva minute, o pauză mică de odihnă, apoi revenirea la intensitatea maximă. Valoare maximă a ritmului cardiac va fi atinsă, probabil, în partea a doua a activității sportive realizate.
O modalitate mai puțin solicitantă de a estima HRmax este folosirea uneia dintre formulele de calcul existente, cea mai cunoscută fiind următoarea: 220 minus vârstă bărbați și 226 minus vârstă femei. O versiune mai corectă pentru ambele genuri este: HRmax = 205,8 – (0,685 x vârstă).
De asemenea, HRmax poate ajuta la calcularea capacității aerobe maxime (VO2max – cantitatea maximă de oxigen pe care corpul o poate folosi în timpul exercițiilor fizice). Cea mai bună metodă de a vă măsura VO2max este în cadru unui laborator medical. O altă metodă, mai comună, este utilizarea formulei matematice Uth-Sørensen-Overgaard-Pedersen: VO2max = 15,3 x HRmax / RHR (ritm cardiac de repaus).