Acasă Gadget-uri PROIECTAREA UNOR DRONE MAI SILENȚIOASE

PROIECTAREA UNOR DRONE MAI SILENȚIOASE

92
0
(c) Andrius Aleksandravicius/Alamy

Reproiectarea palelor rotorului ar putea reduce zgomotul iritant produs de drone.

În principal, zgomotul produs de drone provine de la modul în care elicele cu rotire rapidă interacționează cu aerul. Cercetătorii din cadrul Institutului Regal de Tehnologie Melbourne din Australia, care lucrează împreună cu firma aerospațială XROTOR din Melbourne, încearcă să reducă zgomotul produs de drone prin reproiectarea elicelor.

Cercetătorii se concentrează pe modulația inter-frecvență, adică suma mai multor frecvențe diferite produse de palele rotorului și care este responsabilă pentru zgomotul iritant. „Cuantificând acest efect, ne-am putea concentra pe efectuarea unor calcule folosind date mai utile decât numărul absolut de decibeli măsurat prin intermediul unui microfon”, a declarat Abdulghani Mohamed, cercetătorul principal din cadrul proiectului.

Echipa a dezvoltat o serie de algoritmi pentru a genera noi modele de rotor și pentru a le evalua din punct de vedere a tracțiunii produse, al nivelul sonor în direcții diferite și a altor factori, pentru a produce elice mai silențioase. După aceea, cercetătorii au confirmat tehnica, utilizând o imprimantă 3D pentru a crea unul dintre noile modele. Aceștia au descoperit faptul că modelul era mai silențios cu 15 decibeli, dar, în același timp, producea aceeași forță de tracțiune ca și palele originale.

Auzul uman nu are un răspuns consistent la sunet, iar unele frecvențe ni se par mai puternice decât altele. Mohamed a declarat faptul că algoritmii au fost adaptați pentru a ține cont de acest lucru. În plus, cercetătorii își propun să creeze un zgomot care să se integreze în peisajul sonor.

„Pe scurt, unele intervale de frecvență pot fi mai naturale și se pot contopi cu zgomotul ambiental, făcându-le mai plăcute”, a declarat Mohamed.

Algoritmii de proiectare ai rotorului vor funcționa la orice scară, de la drone pentru amatori, până la taxiuri aeriene. De asemenea, ei vor putea funcționa la viteze diferite ale rotorului, astfel încât tehnica ar trebui să fie aplicabilă pe scară largă, chiar și în cazul vehiculelor aeriene din viitor.

Antonio Torija Martinez, care lucrează în domeniul ingineriei acustice în cadrul Universității din Salford, Marea Britanie, a declarat faptul că industria dronelor ia în serios problemele legate de zgomot. El a observat faptul că orice rotor va crea sunet, dar această abordare de a face zgomotul mai puțin intruziv ar trebui să fie una benefică.

„Oamenii sunt foarte sensibili la sunetele de înaltă frecvență, așa că are sens să încercăm să le reducem”, a declarat Martinez.

Mohamed a declarat faptul că reducerea zgomotului cu 15 decibeli este doar începutul și că acesta se așteaptă la îmbunătățiri suplimentare. Odată ce algoritmii vor fi optimizați, tehnologia va fi pusă la dispoziția producătorilor comerciali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.