Acasă Sănătate BEBELUȘII HRĂNIȚI CU BIBERONUL POT CONSUMA MILIOANE DE MICROPARTICULE PLASTICE ZILNIC

BEBELUȘII HRĂNIȚI CU BIBERONUL POT CONSUMA MILIOANE DE MICROPARTICULE PLASTICE ZILNIC

2284
0

Prin intermediul unui studiu, efectuat în cadrul Școlii de Inginerie și Chimie, Colegiul Trinity, din Dublin, s-a sugerat faptul că biberoanele pentru bebeluși, confecționate din polipropilenă, pot elibera microparticule plastice în timpul preparării formulelor de lapte pentru aceștia.

De asemenea, s-a observat că există o relație puternică între căldură și eliberarea microparticulelor, astfel încât lichidele mai calde conduc la o rată de eliberare mult mai mare.

Cercetătorii au declarat faptul că producția anuală de polipropilenă reprezintă 20% din producția de plastic fără fibre și că acesta este cel mai utilizat material plastic din domeniul alimentar.

Cu toate acestea, nu se cunosc foarte multe informații cu privire la eliberarea de microparticule plastice din aceste tipuri de recipiente.

Oamenii de știință au testat eliberarea particulelor în cazul a 10 tipuri de biberoane pentru hrănirea sugarilor, acestea reprezentând majoritatea recipientelor găsite pe piața online globală, în condiții de sterilizare și preparare, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

Sticlele au fost fie fabricate din polipropilenă, fie au inclus accesorii pe bază de polipropilenă.

În urma studiului s-a constatat faptul că eliberarea de microparticule plastice, în cazul recipientelor de plastic, variază între 1,3 și 16,2 milioane de particule per litru.

De asemenea, s-a constatat că recipientele au continuat să elibereze microparticule pe o perioadă de testare de 21 de zile și că eliberarea acestora a variat în funcție de diferiți factori, precum temperatura apei.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că nu există suficiente date cu privire la efectele microparticulelor plastice asupra sănătății sugarilor și susțin faptul că nu vor să-i îngrijoreze pe părinți.

„Când am văzut aceste rezultate în laborator, am recunoscut imediat impactul potențial pe care l-ar putea avea”, a declarat John Boland, profesor în cadrul Colegiului Trinity din Dublin.”

„Ultimul lucru pe care îl dorim este să alarmăm în mod nejustificat părinții, mai ales atunci când nu avem suficiente informații cu privire la consecințele potențiale ale microparticulelor plastice asupra sănătății sugarilor.”

„Cu toate acestea, noi facem apel la politicieni ca aceștia să reevalueze instrucțiunile actuale, cu privire la prepararea laptelui praf pentru sugari, atunci când se utilizează biberoane din plastic.”

„Am constatat că este posibilă atenuarea riscului ingerării microparticulelor plastice, prin schimbarea practicilor legate de sterilizare a recipientelor și de preparare a rețetelor.”

În cadrul studiului publicat în revista Nature Food, autorii acestuia au folosit aceste date pentru a modela expunerea globală potențială a sugarilor la microparticule plastice.

Ei au estimat că, în medie, sugarii sunt expuși la 1,6 milioane de microparticule de plastic pe zi în primele 12 luni de viață atunci când sunt hrăniți cu ajutorul recipientelor fabricate din polipropilenă.

De asemenea, aceștia au descoperit faptul că expunerea variază în funcție de regiune, sugarii din Africa și Asia având cea mai mică expunere potențială, în timp ce sugarii din Oceania, America de Nord și Europa prezintă cea mai mare expunere potențială.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că sugarii pot fi expuși la niveluri mai ridicate de microparticule de plastic decât se credea anterior.

De asemenea, aceștia au declarat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care materialele plastice, care vin în contact cu alimentele, eliberează microparticule în timpul utilizării de zi cu zi.

„Cercetările anterioare s-au concentrat, în principal, pe expunerea la micro și nanoparticule plastice determinate de degradarea materialelor plastice din mediu, prin transferul acestora din ocean și soluri în lanțul alimentar”, a declarat Liwen Xiao, profesor la școala de inginerie, din cadrul Colegiului Trinity din Dublin.

„Studiul nostru indică faptul că utilizarea zilnică a produselor din plastic conduce la o eliberare a unei cantități importante de microparticule plastice, ceea ce înseamnă că există o expunere mult mai mare decât se credea anterior.”

„Trebuie să evaluăm urgent riscurile potențiale ale microparticulelor plastice asupra sănătății umane.”

„Înțelegerea deplasării acestora prin corp, ulterior ingerării, este un punct important al cercetărilor viitoare.”

„Determinarea consecințelor potențiale ale microparticulelor plastice asupra sănătății noastre este esențială pentru gestionarea poluării în acest sens.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.