Suspendările de scurtă durată ale vaccinului Oxford/AstraZeneca de către mai multe țări europene, din cauza temerilor de coagulare a sângelui, ar putea crește reticența oamenilor în ceea ce privește vaccinarea. În prezent, Europa se află în al treilea val de infecție.
La mijlocul lunii martie 2021, mai multe țări, printre care Germania, Franța, Italia și Spania, au suspendat utilizarea vaccinului în așteptarea investigațiilor privind cazurile izolate de sângerare și de apariție a cheagurilor de sânge. Totuși, multe țări au reluat vaccinările după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a ajuns la concluzia că acesta este sigur și eficient.
Cu toate acestea, încrederea în vaccin a scăzut în Uniunea Europeană. Potrivit unui sondaj publicat de YouGov, mai mult de jumătate dintre persoanele din Franța, Germania și Spania, chestionate în timpul ultimei controverse, consideră faptul că vaccinul Oxford/AstraZeneca este nesigur. Acest procent este mai mare decât cel înregistrat în luna februarie.
„Mă tem că acest lucru va avea un impact dezastruos, pentru că acceptarea deplină din partea populației este mai necesară ca niciodată”, a declarat Caroline Goujon, din cadrul Institutului de Cercetare a Bolilor Infecțioase din Montpellier, Franța.
Cazurile de coronavirus au crescut în multe zone din Europa. „Timp de 3 săptămâni a fost observată o creștere majoră a cazurilor de Covid-19, doar săptămâna trecută raportându-se peste 1,2 milioane de cazuri noi în toată Europa”, a declarat Hans Kluge, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o conferință de presă care a avut loc în data de 18 martie.
Rata de vaccinare a persoanelor din UE rămâne mult mai mică decât cea din SUA, Marea Britanie și Israel. Începând cu data de 20 martie, în UE s-au administrat în jur de 13 doze de vaccin împotriva covid-19, raportat la 100 de persoane, comparativ cu 36% în SUA, 44% în Marea Britanie și 112% în Israel.
Scepticismul general din jurul vaccinurilor este predominant în Europa. În urma unui sondaj, efectuat în anul 2016 asupra a 65.819 de persoane din 67 de țări, s-a constatat faptul că 7 din cele 10 țări cu cea mai mică încredere în siguranța vaccinurilor se aflau în Europa. Franța a avut cel mai înalt nivel de scepticism, în ceea ce privește siguranța vaccinului, dintre toate țările chestionate.
Datele sunt similare și pentru vaccinurile împotriva Covid-19. În cadrul unui sondaj, efectuat în luna februarie, s-a constatat faptul că doar 40% dintre persoanele din Franța sunt dispuse să se vaccineze.
Franța are o istorie de atitudini negative în ceea ce privește siguranța vaccinurilor și neîncrederea în autoritățile sanitare. În anul 1990, oficialii guvernului francez au distribuit, cu bună știință, pungi de transfuzii care erau infectate cu HIV. În anul 1998, Franța a interzis temporar un vaccin împotriva hepatitei B, din cauza unor cazuri izolate de scleroză multiplă. În urma unei anchete nu a fost descoperită nici o legătură cauzală, însă îngrijorările au persistat.
Controversele privind vaccinurile au condus la următorul efect: aproape 1 din 4 medici de familie din Franța susține faptul că, unele vaccinuri recomandate de autoritățile franceze nu sunt utile.
Cu toate acestea, un al treilea val de infectări poate schimba atitudinea. Naveed Sattar din cadrul Universității din Glasgow, Marea Britanie, suspectează că ezitarea în ceea ce privește vaccinurile împotriva coronavirusului va fi depășită de dorința de ușurare a restricțiilor. „Oamenii sunt disperați să-și recapete viața normală, iar vaccinarea este văzută ca fiind cel mai bun mod de a realiza acest lucru”, a declarat acesta.