Acasă COVID-19 CHEAGURILE DE SÂNGE PROVOCATE DE VACCINUL ASTRAZENECA

CHEAGURILE DE SÂNGE PROVOCATE DE VACCINUL ASTRAZENECA

297
0
(c) Vincenzo Livieri/IPA MilestoneMedia/PA Images

O serie de state europene, printre care și Germania, Franța, Italia și Suedia, au suspendat utilizarea vaccinului Oxford/AstraZeneca din cauza îngrijorărilor privind apariția cheagurilor de sânge.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au subliniat că, în prezent, nu există dovezi care asociază vaccinul cu apariția cheagurilor de sânge și recomandă țărilor să îl utilizeze în continuare. Emer Cooke, directorul EMA, a declarat în cadrul unei conferințe de presă online că agenția rămâne ferm convinsă că beneficiile vaccinului depășesc orice riscuri.

Dintr-un total de 17 milioane de persoane care au primit vaccinul în UE și Marea Britanie, începând cu data de 8 martie, au fost raportate 15 cazuri de tromboză venoasă profundă (TVP) și 22 de cazuri de embolie pulmonară, au declarat reprezentanții companiei AstraZeneca în data de 14 martie. TVP se manifestă prin apariția unui cheag de sânge într-o venă. Acesta are potențialul de a se deplasa către plămâni, provocând un blocaj sau ceea ce este cunoscut sub numele de embolie pulmonară.

„Anual, în UE, mii de oameni dezvoltă cheaguri de sânge din diferite motive”, au declarat reprezentanții EMA într-un comunicat. Numărul acestor incidente în cazul persoanelor vaccinate „pare să nu fie mai mare decât cel observat la populația generală”.

În Germania, reprezentanții Institutului Paul Ehrlich, care sfătuiesc guvernul cu privire la evoluția pandemiei, au declarat faptul că au recomandat suspendarea temporară a utilizării vaccinului după o „creștere notabilă” a cazurilor de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST), un cheag de sânge  care apare într-un vas de sânge de la nivelul creierului, la scurt timp după începerea vaccinărilor.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a declarat, într-o conferință de presă din data de 15 martie, că au fost raportate șapte cazuri care ar putea fi asociate cu CVST din cele 1,6 milioane de vaccinări din Germania. În funcție de studiu, estimările numărului de cazuri de CVST apărute la populația generală, pe parcursul unui an, variază de la două la cinci cazuri per milion de persoane la mai mult de 15 cazuri per milion.

„Nu există date concrete care să susțină decizia guvernului german”, a declarat César Muñoz-Fontela, din cadrul Institutului de Medicină Tropicală Bernhard Nocht din Germania. El este de părere că aceste efecte secundare aparente se datorează faptului că au avut prioritare la vaccinare persoanele în vârstă și persoanele cu probleme de sănătate preexistente, care sunt mai expuse riscului de formare a cheagurilor de sânge. El ar dori să vadă o comparație cu un grup de control care are aceleași caracteristici ca și persoanele vaccinate până în prezent.

Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază recomandă ca toți adulții eligibili să se vaccineze în continuare. „În acest moment, numărul mic de evenimente trombotice raportat la milioanele de vaccinări împotriva COVID-19 nu sugerează o legătură directă”.

„Pentru a evalua meritele unei intervenții medicale, este foarte important să luăm în considerare ambele părți ale argumentului: riscul apariției acestor cheaguri față de riscul infectării. Una dintre complicațiile cunoscute ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 o reprezintă riscul crescut de apariție a trombozei. Vaccinurile pe care le avem sunt foarte eficiente în prevenirea bolii cauzate de acest virus. Prin urmare, acestea vor împiedica oamenii să dezvolte o formă de tromboză asociată cu infecția în sine”, a declarat Lucy Walker din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

„Decizia de a opri utilizarea vaccinului ar putea avea consecințe mai mari. Una dintre acestea este reprezentată de scăderea numărului de vaccinări, prin creșterea anxietății oamenilor. Pentru a obține controlul asupra pandemiei, trebuie să vaccinăm oamenii cât mai rapid posibil pentru a suprima evoluția mutațiilor periculoase. Neutilizarea stocurilor disponibile, din cauza unei precauții prea mari, poate îngreuna această misiune,” a adăugat Walker.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.