Acasă Sănătate CARNEA CULTIVATĂ ÎN LABORATOR IMITĂ FIBRELE MUSCULARE REALE

CARNEA CULTIVATĂ ÎN LABORATOR IMITĂ FIBRELE MUSCULARE REALE

96
0
(c) Institutul de Știință Industrială, Universitatea Politehnica din București.

Cercetătorii au creat o probă mică de carne cultivată în laborator, care imită structura mușchiului real. Acest lucru este esențial pentru crearea unor probe de dimensiuni mai mari, care să prezinte o textură mai realistă.

Mulți cercetători lucrează la dezvoltarea cărnii cultivate în laborator, parțial pentru a reduce impactul producției de carne asupra mediului, și parțial din cauza preocupărilor etice cu privire la modul în care oamenii tratează animale. În timp ce unii dintre aceștia folosesc materiale pe bază de plante pentru a crea produse ce imită carnea, alții își propun să crească celule animale în laborator pentru a crea carne artificială.

Până în prezent, aceștia nu au reușit să dezvolte un produs care să reproducă structura cărnii reale. Acesteia îi lipsesc unele elemente, precum straturile complexe de mușchi, grăsime și tendoane. Carnea artificială produsă în prezent este obținută sub formă tocată, care poate fi folosită pentru a prepara burgeri. În prezent, cercetătorii încearcă să producă un compus care să imite structura mușchiului real.

O echipă de cercetători, condusă de Shoji Takeuchi din cadrul Universității Tokyo din Japonia, a descoperit o nouă modalitate de a crește, în condiții de laborator, celule musculare prelevate de la bovine. Celulele se aranjează, automat, în fire lungi, asemănătoare unor fibre musculare reale. „Am dezvoltat un tip de carne care prezintă fibre musculare aliniate, aranjate într-o singură direcție”, a declarat Takeuchi.

Atunci când celulele cultivate au fost stimulate cu electricitate, firele s-au contractat, imitând modul în care fibrele musculare reale se contractă. Asta sugerează că textura va fi similară cu cea a cărnii reale de vită.

Următorul pas va fi creșterea unor probe mai mari de carne. În prezent, probele obținute cântăresc câteva grame, iar Takeuchi dorește să obțină produse de până la 100g. „De asemenea, vom introduce alte țesuturi, precum grăsimea și vasele de sânge, pentru a crea un tip mai realist de carne”, a adăugat acesta.

Până în prezent, nimeni nu a încercat să consume noul tip de carne. „În ceea ce privește consumul și evaluarea produselor, suntem în proces de consultare cu comitetul de etică al universității”, a declarat Takeuchi. Laboratorul colaborează cu Nissin Foods, o companie japoneză care produce tăiței instant pentru ramen, pentru a aduce pe piață carnea artificială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.