Acasă COVID-19 CÂINII POT DETECTA COVID-19 DUPĂ NUMAI 4 ZILE DE ANTRENAMENT

CÂINII POT DETECTA COVID-19 DUPĂ NUMAI 4 ZILE DE ANTRENAMENT

59
0
(c) BBC Science Focus Magazine

De mai bine de 15.000 de ani, câinii au vânat alături de noi, ne-au tras sania, ne-au protejat și chiar ne-au fost alături în momentele grele. Ne-ar putea oare ajuta și în prezent, în lupta împotriva coronavirusului?

Un nou studiu, publicat în Jurnalul Asociației Americane de Osteopatie, sugerează faptul că și în această privință câinii ne pot ajuta. Tommy Dickey, profesor emerit în cadrul Universității Santa Barbara, California, și colaboratorul său, Heather Junqueira, a analizat toate cercetările actuale disponibile și a constatat faptul că, patrupezii au fost capabili să adulmece persoanele care erau infectate cu virusul SARS-CoV-2.

„Câinii adulmecă, practic, sudoarea persoanei”, a menționat Dickey despre o serie de experimente ale cercetătorilor francezi și libanezi. În acest studiu, 18 câini au avut o rată de precizie cuprinsă între 83 – 100 %, după numai patru zile de antrenament.

În timp ce coronavirusul în sine nu are un anumit miros, substanțele metabolice pe care le elimină persoanele declarate pozitive, pot fi adulmecate de către câini.

„Un câine a indicat de două ori rezultate pozitive care nu au putut fi confirmate”, a menționat Dickey. „Două săptămâni mai târziu, a fost descoperit faptul că ambele persoane aveau nevoie de spitalizare.”

Între timp, un grup de cercetare german a constatat faptul că, în urma unei săptămâni de antrenament, 8 câini au reușit să atingă o rată de detecție de 94%, atunci când au adulmecat probe de salivă.

Câinii sunt deja utilizați pentru detectarea anumitor afecțiuni, precum cancerul, malaria, Parkinsonul și diabetul, însă, în ciuda acestui fapt, mulți oameni nu sunt conștienți de abilitățile câinilor.

Dickey și Junqueira au constatat faptul că diferite rase de câini au fost utilizate în cercetare. „Un număr mare de câini belgieni Malinois, precum și alți câini care au fost instruiți să detecteze explozibil, dar și cancerul de colon.

Cu toate acestea, chiar și câinii care nu sunt de rase clasice de detectare, pot fi totuși instruiți. Într-un studiu columbian au fost utilizate trei rase diferite de câini pentru detectarea COVID-19, dintre care una a fost de pitbull american. Cei 6 câini din cadrul acestui studiu au adulmecat 9.200 de probe, precizia fiind una de 99,9%.

Un alt avantaj este acela că acești câini sunt rapizi – detectarea virusului durează câteva secunde, ceea ce îi face mult mai rapizi decât un test de coronavirus. Din acest motiv, aceștia ar putea fi utilizați ca parte a procesului de screening în porturi și aeroporturi sau chiar la festivaluri și evenimente sportive, pentru a detecta persoanele care sunt infectate.

Mai mult, un studiu efectuat în Regatul Unit a constatat faptul că, un câine de detectare ar putea detecta aproximativ 250 de persoane pe oră, ceea ce ar conduce la o reducerea a restricțiilor în ceea ce privește aplicarea carantinei și izolarea călătorilor.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina în ce măsură câinii pot depista COVID-19 în cazul persoanelor asimptomatice.

În acest sens, unii oameni ar putea fi preocupați de riscul de transmitere a virusului de câini între indivizi. În timp ce în prezent încă se efectuează cercetări, dovezile sugerează că riscul este unul scăzut.

Cu toate acestea, se speră că pot fi dezvoltate dispozitive portabile care imită sensibilitatea nasului unui câine. Acestea ar putea fi purtate tot timpul și ar fi capabile să detecteze orice biomarkeri specifici anumitor boli, în sudoarea purtătorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.