Acasă Gadget-uri RUCSACUL CARE POATE GENERA ELECTRICITATE

RUCSACUL CARE POATE GENERA ELECTRICITATE

55
0
(c) ACS Nano 2021, DOI: 10.1021/acsnano.0c07498

Rucsacul echipat cu amortizoare de șocuri, care generează electricitate, este ușor de transportat și poate alimenta LED-uri și alte dispozitive electrice.

Acesta este suspendat pe o serie de șine glisante care îi permit să se deplaseze în sus și în jos cu ajutorul unei perechi de frânghii elastice din fibre polimerice, montate pe un sistem de scripeți. Sistemul acționează asemănător suspensiei unei mașini, reducând impactul rucsacului asupra utilizatorului, în timp ce acesta se deplasează. Acest lucru reduce, cu aproximativ 21%, forța generată de conținutul pachetului care se mișcă.

„Atunci când mergem, centrul de masă al corpului se deplasează pe axa verticală, în sus și în jos. Un rucsac obișnuit se deplasează în același timp cu centrul de masă al corpului. Totuși, sistemul de scripeți anulează această mișcare, apoi folosește mișcarea relativă dintre ghiozdan și corp pentru a alimenta un nanogenerator triboelectric (TENG) care transformă energia mecanică în electricitate”, a declarat Jia Cheng din cadrul Universității Tsinghua, China, care a dezvoltat prototipul împreună cu colegii săi.

Atunci când este purtat de o persoană aflată în mers, TENG poate converti 14% din mișcarea rucsacului în energie electrică, producând aproximativ 118 microjouli. Echipa de cercetători a reușit să folosească această energie pentru a alimenta diode emițătoare de lumină, o lumină fluorescentă sau un ceas electric.

„În ceea ce privește dispozitivele electronice, această lucrare este foarte interesantă și reprezintă un pas înainte în domeniul energiei verzi”, a declarat Chan Hwang See din cadrul Universității Napier din Edinburgh, Marea Britanie. Acesta își dorește să vadă îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește eficiența energetică a TENG și speră ca aceste îmbunătățiri să scadă greutatea sistemului, deoarece versiunea actuală are o greutate prea mare pentru a fi utilizată pe scară largă, cântărind aproximativ 3 kilograme.

Cheng este de acord cu ambele obiective. „Prototipul este destul de greu, dar sunt de părere că, pe viitor, putem reduce greutatea acestuia și îl putem face mai ușor de utilizat în viața reală. De asemenea, dorim să  îmbunătățim și performanțele în ceea ce privește conversia de energie”, a declarat acesta. El speră să reducă greutatea următoarei versiuni la 1 kilogram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.