Acasă Gadget-uri CONTEAZĂ TIPUL DE ÎNCĂRCĂTOR FOLOSIT PENTRU TELEFON?

CONTEAZĂ TIPUL DE ÎNCĂRCĂTOR FOLOSIT PENTRU TELEFON?

860
0
(c) JUSTIN PAGET/GETTY IMAGES

Întotdeauna vor exista situații în care o persoană dorește să-și încarce telefonul, dar nu are încărcătorul la îndemână.

Așadar, poate fi telefonul conectat la orice încărcător, mai ales acum că marea majoritatea telefoanelor prezintă aceleași standarde de încărcare fără fir și USB-C? Răspunsul scurt este da, dar răspunsul lung implică ceva mai multe explicații.

Tipuri de încărcătoare

Cele mai frecvente specificații notate pe un încărcător implică puterea (wați) cu care acesta poate încărca telefonul. Tabletele și laptopurile vor avea de obicei încărcătoare cu o putere mai mare, deoarece acestea au baterii mai mari.

Intervalul de timp, în care telefonul se poate încărca de la 0 la 100%, este influențat atât de puterea pe care o produce încărcătorul, cât și de puterea pe care o poate primi telefonul, aceste informații putând fi aflate foarte ușor printr-o simplă căutare pe web. De exemplu, noile telefoane iPhone 12 pot suporta o putere de până la 20 W.

Acest lucru se aplică și porturilor pentru laptopuri. Porturile Thunderbolt / USB-C, ale celor mai recente MacBook Pro, pot produce o putere de 10 W, mai mult decât încărcătoarele standard Apple de 5 W.

Pentru cea mai rapidă încărcare a bateriei, este nevoie de un încărcător care poate furniza puterea maximă pe care o poate suporta telefonul. De cele mai multe ori, dar nu întotdeauna, încărcătorul livrat împreună cu telefonul va oferi această putere.

Când vine vorba de „încărcare rapidă”, aceasta este o tehnologie pe care diferiți producători o adoptă în moduri diferite, iar standardele nu sunt întotdeauna similare între mărci. De exemplu, modelul de telefon lansat recent, OnePlus 8T, se poate încărca rapid cu o putere de 65 W. În cazul acestui telefon, bateria este împărțită în două, iar în momentul conectării încărcătorului, ambele jumătăți se încarcă simultan.

Similar încărcării normale, pentru a obține cele mai bune rezultate prin încărcarea rapidă, este nevoie atât de un încărcător, cât și de un telefon care să poată suporta acea putere.

Încărcarea wireless este puțin diferită. Din nou, viteza de încărcare este măsurată în wați, dar încărcătoarele fără fir sunt mai lente decât versiunile cu fir. Din fericire, aproape toți producătorii au adoptat în prezent standardul de încărcare wireless Qi. Astfel, orice telefon poate fi alimentat cu încărcătoare wireless, de la orice furnizor care respectă acest standard.

Ce încărcător trebuie să utilizați?

Atâta timp cât este utilizat un cablu potrivit sau standardul wireless, telefonul poate fi alimentat cu aproape orice încărcător. Telefoanele moderne pot regla puterea pe care o primesc, pentru a proteja bateria, astfel încât să nu existe pericolul de explozie a telefonului, în urma utilizării unui încărcător prea puternic pentru acesta.

Totuși, se recomandă utilizarea încărcătoarelor originale, sau de la producători de încredere, chiar dacă acestea au un preț puțin mai mare. Deseori, încărcătoarele ieftine, care nu au un brand anume inscripționat,  nu prezintă aceiași calitate și pot produce daune telefonului.

Concluzia este că, deși aproape orice încărcător nou va fi compatibil cu aproape orice telefon nou, nu se va obține viteza maximă de încărcare sau cea mai eficientă rată de încărcare dacă nu se utilizează un kit realizat de aceeași companie.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de încărcarea rapidă, deoarece producătorii de telefoane implementează standarde și metode diferite pentru a obține viteze de încărcare cât mai mari.

Același lucru este valabil și pentru încărcarea wireless. Deoarece majoritatea docurilor folosesc acum același standard, acestea ar trebui să funcționeze cu aproape orice telefon. Totuși, telefoanele se pot încărca cu viteze diferite, dacă cele două dispozitive nu au fost special concepute unul pentru celălalt.

Excepția, așa cum se întâmplă adesea, este Apple. Noul său standard de încărcare MagSafe, conceput special pentru iPhone 12, folosește magneți pentru a ține telefonul în poziție și nu se recomandă utilizarea acestuia pe alte telefoane.

Apple însuși a declarat faptul că încărcătorul oficial MagSafe este capabil să interfereze cu benzile și cipurile magnetice din cardurile de credit, ecusoanele de securitate, pașapoartele și cheile și poate lăsa semne pe husele din piele.

Lăsând deoparte MagSafe și iPhone 12, hardware-ul telefoanelor moderne este construit pentru a face față utilizării diferitelor încărcătoare în siguranță. Totuși, pentru obținerea celor mai rapide rate de încărcare și celor mai bune rezultate, este recomandată utilizarea cât frecvent posibil a încărcătoarelor originale, proiectate pentru anumite telefoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.