Acasă Spațiu și Astronomie ALUNECĂRILE DE TEREN DE PE MARTE PROVOCATE DE APA SĂRATĂ

ALUNECĂRILE DE TEREN DE PE MARTE PROVOCATE DE APA SĂRATĂ

203
0

De-a lungul timpului, cercetătorii au avut păreri împărțite în ceea ce privește originile dungilor ciudate de pe suprafața marțiană, produse fie de curgerea apei, fie de alunecările de teren. Răspunsul real poate combina ambele ipoteze.

Liniile recurente pe pante (RSL – „recurring slope lineae”) reprezintă dungile întunecate care par să curgă pe laturile craterelor de pe Marte, în cele mai calde perioade ale anului. Janice Bishop și colegii acesteia din cadrul Institutului SETI din California studiau comportamentul ciudat al sedimentelor de săruri din Antarctica când au realizat că o serie de procese similare ar fi putut provoca și apariția RSL-urilor pe Marte.

Echipa de cercetători a folosit soluri similare celor găsite pe Marte pentru a-și testa ideea. Atunci când cercetătorii au adăugat o cantitate mică de apă, aceasta a pătruns în sol și a adus sărurile la suprafață. Acestea au creat o crustă sub care s-au format bule de aer, pe măsură ce sărurile s-au contractat și s-au dilatat din cauza apei.

„Este ca un amestec de condimente ce conține și sare. Sărurile acționează ca un liant, formându-se, astfel, o crustă”, a declarat Bishop.

În cadrul observațiilor recente, cu privire la suprafața marțiană, s-a arătat faptul că RSL-urile pot apărea în urma furtunilor de praf. Prezența prafului pe crustele subțiri le poate face să se prăbușească în bule de aer de sub ele. Acest colaps ar putea declanșa alunecarea unei cantități și mai mare de praf, provocând apariția RSL.

„Formarea, atât a crustelor, cât și a dolinelor și golurilor, poate face aceste suprafețe instabile cu adevărat ciudate. Așadar, prezența unei suprafețe fragile, sablată și acoperită de praf poate conduce la declanșarea unor alunecări de teren”, a declarat Bishop.

„Apariția RSL este complicată pentru că nu știm ce se întâmplă exact pe Marte și nu putem testa ideea în aceleași condiții”, a declarat Bishop. Rover-urile care au fost pe Marte pot săpa doar câțiva centimetri sub suprafață, așa că nu pot oferi informații cu privire la posibilitățile de apariție a unor procese, precum cele sugerate de Bishop și colegii ei.

Cu toate acestea, cercetătorii speră să poată elucida misterul cu ajutorul rover-ului Rosalind Franklin, care planificat să fie lansat pe Marte în anul 2022 și care va avea capacitatea de a săpa mai adânc în suprafața marțiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.