Acasă Planeta Pământ RECHINII SUNT PE CALE DE DISPARIȚIE

RECHINII SUNT PE CALE DE DISPARIȚIE

138
0
(c) Martin Strmiska / Alamy

Numărul de rechini și de diavoli de mare a scăzut la un nivel pe care cercetătorii îl descriu ca fiind „alarmant”. Populațiile acestor specii au scăzut cu 71% în aproape jumătate de secol, producându-se, astfel, o creștere fără precedent a riscului de dispariție.

Conservatorii au avertizat timp de ani de zile cu privire la uciderea nesustenabilă a prădătorilor apex (de vârf), pe baza rapoartelor regionale și a datelor privind speciile individuale. Totuși, o lucrare, publicată la sfârșitul lunii ianuarie 2021, este prima care oferă o imagine de ansamblu globală.

Aceasta s-a concentrat pe populația de rechini și de diavoli de mare, mai exact pe speciile care trăiesc în larg, și nu în apele de coastă mai puțin adânci. În urma acestui studiu s-a observat faptul că, între anii 1970 și 2018, consumul de aripi de rechini și pescuitul la nivel mondial a condus la o scădere a populației acestor specii cu cel puțin 71%. În cadrul cercetărilor anterioare s-a arătat faptul că și populațiile de rechini de coastă scad. „Guvernele nu mai pot ignora situația rechinilor și a diavolilor de mare”, a declarat Nathan Pacoureau, din cadrul Universiății Simon Fraser, Canada, care a lucrat în cadrul studiului.

Estimarea s-a bazat atât pe noile date, privind toate cele 31 de specii de rechini și de diavoli de mare din Lista Roșie IUCN a speciilor pe cale de dispariție și cele 18 specii prezente în cadrul Living Planet Index, cât și pe informațiile cu privire la piețele de pește. Pacoureau și colegii săi au descoperit faptul că reducerea populației a apărut, inițial, în cazul speciilor mai mari, după care au urmat și speciile mai mici.

Populația medie a acestora, la nivel global, maschează scăderile de populații și mai grave, existente în unele regiuni. „În Oceanul Indian este cea mai gravă situație deoarece nu există nici un fel de gestionare a pescuitului”, a declarat Pacoureau.

Rechinul cu înotătoare albe (Carcharhinus longimanus), cândva cel mai comun rechin din apele tropicale, este, în prezent, în pericol de dispariție. Rechinul-ciocan (Sphyrna zygaena) este singura specie care prezintă o creștere a populației.

„Astfel de scăderi accentuate sunt șocante chiar și pentru experți, mai ales în comparație cu statisticile referitoare la animale terestre”, a declarat Sonja Fordham în cadrul Shark Trust, o organizație non-profit din Marea Britanie. Ea observă că, deși datele cu privire la rechini și diavoli de mare sunt cele mai bune, disponibile pentru publicul larg, există lacune cu privire la unele specii.

În mod îngrijorător, declinul este, probabil, o subestimare a capturilor de pește nedeclarate. Pacoureau subliniază faptul că, rechinii și diavolii de mare se află în vârful lanțului trofic marin, așa că sunt „foarte importanți pentru ecosisteme”.

„Totuși, există încă soluții și speranțe”, a declarat Pacoureau, care speră să fie introduse atât interdicții de pescuit pentru speciile în pericol de dispariție, cât și limite de captură pentru altele, precum tonul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.