Acasă Stil de Viață CUM ÎȚI POȚI DEZVOLTA REZILIENȚA?

CUM ÎȚI POȚI DEZVOLTA REZILIENȚA?

71
0
(c) BBC Science Focus Magszine

Reziliența reprezintă o abilitate utilă pe care cu toții ar trebui să o dezvoltăm.

De ce este posibil ca unii oameni, care au trecut prin anumite experiențe traumatice, să nu fie afectați? Acești oameni posedă o reziliență ridicată, deci se adaptează în fața adversității. Aceasta este o abilitate utilă, pe care am putea să o utilizăm cu toții. Deci, iată cele mai importante sfaturi bazate pe știință pentru construirea acestei abilități.

1. Exprimarea emoțiilor

Aceasta reprezintă una dintre tehnicile psihologice pe care le puteți utiliza, cu scopul de a diminua impactul emoțiilor negative, ceea ce poate ajuta să faceți mai ușor față stresului inevitabil. Această tehnică implică exprimarea în cuvinte, fie în scris, fie cu voce tare, a sentimentelor pe care le experimentați.

O analiză a 42.000 de tweet-uri, publicată în anul 2018, a susținut eficacitatea acestui truc. S-a constatat faptul că tweet-urile care conțin o formă de exprimare a sentimentelor, precum „mă simt trist”, ulterior, au avut tendința de a fi urmate de tweet-uri de la aceeași persoană, sugerând că aceștia se simt mai liniștiți.

Dr. Golnaz Tabibnia, neurolog în cadrul Universității din California, Irvine, care studiază reziliența, susține faptul că exprimarea emoțiilor nu ajută doar pe moment, ci poate ajuta chiar și pe termen lung.

Împreună cu echipa sa de cercetare, aceasta a efectuat mai multe studii clinice și a constatat faptul că exprimarea, în mod repetat, a emoțiilor negative transmise prin imagini tulburătoare, a redus excitația fiziologică pe care aceleași imagini au declanșat-o ulterior.

2. Cel mai bun exercițiu cu propriul sine

Acest exercițiu poate crește emoțiile pozitive, care, la rândul lor, pot acționa împotriva stresului viitor. „Acesta constă în a scrie în detaliu despre cum vă imaginați viitorul apropiat, după ce totul a decurs cât de bine posibil”, a afirmat Dr. Alba Carrillo, psiholog de sănătate în cadrul Spitalului General din Massachusetts.

„Ulterior, petreceți aproximativ cinci minute vizualizând acea imagine în mintea dumneavoastră, închizând ochii și activându-vă toate simțurile, în timp ce vă imaginați în acel viitor.”

Carrillo a fost autorul principal al unui studiu din anul 2019, care a stabilit eficacitatea exercițiului „cel mai bun sine posibil” (BPS) pe baza constatărilor obținute din cadrul a 29 de studii anterioare, care au implicat aproximativ 3.000 de participanți.

„Tocmai în aceste vremuri, exercițiul BPS poate fi un instrument util pentru a vă ajuta să vă recuperați sau să vă construiți entuziasmul și speranțele legate de viitorul dumneavoastră”, a adăugat Carillo. De asemenea, aceasta a menționat și faptul că, dacă vă simțiți prea frustrant pentru a-l efectua în prezent, „puteți încerca să vă imaginați la câțiva ani distanță, când lucrurile sunt mai liniștite”.

3. Abordarea bazată pe valoare

Pe lângă gestionarea emoțiilor negative și accentuarea pozitivității, puteți practica acceptarea adversității și a sentimentelor incomode în spiritul de a trăi o viață bazată pe valoare.

„Bazat pe terapia de acceptare și angajament (ACT), acest lucru este doar despre a vă urma obiectivele”, a explicat Dr. John Donahue, psiholog clinician cu sediul în cadrul Universității din Baltimore, care practică și studiază ACT. „Se referă la calitatea intențiilor noastre”, a adăugat acesta.

„Coronavirusul ne-a amintit cât de mult se poate schimba lumea noastră, în moduri care sunt dincolo de controlul nostru, deși avem control asupra alegerilor noastre în acest moment. Aceste alegeri pot fi conduse de semnificație și importanță? În acest fel, conectarea cu valorile noastre în aceste momente de incertitudine poate oferi direcție atunci când calea de urmat se află în ceață.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.